Aspergeteler krijgt twee jaar cel voor uitbuiting

Aspergeteler José J. uit Someren is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor uitbuiting van Roemeense en Poolse werknemers. De werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en tewerkgesteld. Een getuige sprak eerder van moderne slavernij. Volgens de rechter is er geen bewijs dat J. geweld heeft gebruikt of heeft gedreigd met geweld. Om die reden is de straf lager dan de drie jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechter acht wel bewezen dat de werknemers niet weg konden uit vrees dat ze dan geen loon zouden krijgen.

J. komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Eerder kreeg ze boetes opgelegd. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren aangetroffen. Later waren vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. Daarna is weinig ten goede veranderd. De aspergeteler zit sinds juni vast. De deuren van haar bedrijf zijn sindsdien gesloten. (Novum)