Afwijkende romkom

Scene uit de film 500 Days of Summer (2009) Foto: Warner Bros

(500) Days of Summer

RTL5, 20.30-22.30u.

Deze frisse romantische komedie heeft een leuke variant op de uit het genre bekende meet cute-ontmoeting. Tom staat in de lift met Summer, een meisje dat hij niet durft aan te spreken. Hij luistert naar The Smiths op zijn koptelefoon. Bij de morbide tekstflard „To die by your side is such a heavenly way to die” draait ze zich om en roept: „The Smiths.” Hij verstaat haar niet.

(500) Days of Summer wijkt qua speelse vorm en inhoud af van de gebaande paden. Liefde wordt hier niet gedefinieerd op standaard Hollywoodwijze. In een aardige omdraaiing is het Summer die geen langdurende verbintenis wil aangaan. Tom hunkert naar meer, maar de romantische ansichtkaartteksten die hij voor zijn werk schrijft, pakken in het echt minder rooskleurig uit. De scenaristen schreven hun verhaal uit onvrede met bestaande romantische komedies, waarbij realisme en geloofwaardigheid altijd op de tweede plaats komen. Zoals Tom associatief terugdenkt aan zijn affaire met Summer, zo knipt regisseur Marc Webb het verhaal op en springt heen en weer in de tijd. Jammer dat niet het hele genre overhoop gaat: de gebruikelijke idiote personages met humoristisch commentaar zijn helaas gebleven.

André Waardenburg

    • André Waardenburg