Afghaanse president Karzai ontsnapt aan aanslag

Karzai was vandaag in New Delhi waar hij een toespraak hield die onderdeel is van een tweedaags bezoek. Foto AP / Gurinder Osan

President Hamid Karzai is aan een aanslag op zijn leven ontsnapt. De Afghaanse geheime dienst arresteerde vandaag zes mannen, waaronder Karzai´s lijfwacht.

Het Haqqani-netwerk zou achter de plannen zitten. Ze hadden volgens de Reuters vier studenten en een medisch professor geronseld. Het zestal zou in de hoofdstad Kabul hebben moeten toeslaan.

“Een gevaarlijke, goedgeschoolde groep wilden Karzai vermoorden. Helaas is het collectief erin geslaagd te infiltreren in de beveiliging rondom de president en rekruteerde het een lijfwacht. Alle leden va de groep hebben banden met Al-Qaeda en het Haqqani-netwerk. Ze behoren tot de meest geraffineerde tak die getraind is in het gebruiken van geweren, raketwerpers en zelfmoordaanslagen.” - regeringswoordvoerder Lutfullah Mashal.

Karzai is al zeker drie keer doelwit geweest van een aanslag sinds hij in 2002 het presidentschap op zich nam. Zijn voorganger Burhanuddin Rabbani werd twee weken geleden vermoord.

NAVO: Haqqani-leider omgebracht bij luchtaanval

De aan de Talibaan gelinkte Haqqani’s worden gezien als de grootste bedreiging van de binnenlandse veiligheid in Afghanistan. Dit weekend werd een belangrijk kopstuk van het terreurnetwerk nog opgepakt door de NAVO, vandaag nog is een andere leider omgekomen bij een luchtaanval op extremistische doelen in de Oost-Afghaanse provincie Khost. Het gaat om Haqqani-commandant Dilawar.

De NAVO zegt dat hij actief was in het grensgebied van de provincies Khost en Paktia. Hij coördineerde de toevoer van wapens en buitenlandse strijders en was de instigator van aanslagen op Afghaanse regeringstroepen in zijn gebied.

De NAVO-troepen hebben samen met het Afghaanse leger dit jaar al ruim 530 operaties tegen het netwerk uitgevoerd. Volgens de verdragsorganisatie zijn daarbij zo’n twintig Haqqani-topfiguren gedood en zijn ruim veertienhonderd verdachten opgepakt.

    • Jules Seegers