'Aap'-citaat Erdogan haalt VN

Niet alleen in Nederland was er ophef over de vraag of de Turkse premier Erdogan nu wel of niet een ‘islamitische aap’ was genoemd.

Ook bij de Verenigde Naties in New York, waar de openingsweek van de Algemene Vergadering in volle gang was, blijkt de affaire te zijn doorgedrongen. De Nederlandse ambassadeur bij de VN, Herman Schaper, kwam er zelfs door in een lastig parket, schrijft hij in een dagboek dat hij bijhield voor een website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon had eerder in september gezegd: „De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan.” De kwestie leidde op 22 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen tot een felle woordenwisseling tussen premier Rutte en PVV-fractieleider Wilders, die elkaar op hoge toon aanspoorden eens normaal te doen. Ambassadeur Schaper beschrijft in zijn dagboek hoe hij die avond per fiets door Manhattan reed om achtereenvolgens recepties te bezoeken van de Japanse, de Finse en de Turkse delegatie. „Bij de Turken worden ambassadeurs voorgesteld aan premier Erdogan, de eregast”, schrijft Schaper. Wat hij met Erdogan besproken heeft, vertelt Schaper niet. Maar wel: „Ik zonder me af op de wc om te bellen met de woordvoerder van de minister, om mij even bij te praten over de discussie die middag in de Tweede Kamer over de betiteling, door de PVV, van premier Erdogan als een ‘islamitische aap’.”

Ambassadeur Schaper had duidelijk wat uit te leggen op de Turkse receptie in New York. „De Turken nemen het hoog op, en iedere Turk die ik spreek begint erover”, schrijft hij. Om tot slot te verzuchten: „De rest van de avond gelukkig vrij.” (NRC)