70 doden bij aanslag Mogadishu

De vrees is dat Al-Shabaab een guerrillacampagne is begonnen.

Bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu gisteren zeker 70 doden en 30 gewonden gevallen. Een vrachtwagen met explosieven ontplofte voor het ministerie van Onderwijs, waar studenten zich verzamelden voor hun examen.

De moslimfundamentalistische militie Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De explosie maakt een einde aan een maand van relatieve rust in Mogadishu. Al-Shabaab trok zich in augustus terug uit de hoofdstad na een offensief van troepen van de Afrikaanse Unie. Maar analisten waarschuwden dat het om een tactische terugtrekking ging en dat Al-Shabaab een guerrillacampagne zou beginnen.

Al-Shabaab heeft grote delen van Zuid-Somalië in handen en vecht tegen de zwakke interim-regering die door de VN wordt gesteund. Voor 2007 waren zelfmoordaanslagen zeldzaam in Somalië, maar de laatste tijd wordt dit wapen steeds vaker ingezet. Al-Shabaab heeft banden met Al-Qaeda. Strijders die ook in Irak en Afghanistan hebben gevochten hebben Somaliërs getraind in tactieken zoals zelfmoordaanslagen en autobommen. Al-Shabaab heeft in 2010 een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd op een restaurant in Oeganda. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven die de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal bekeken op de televisie. (AP, Reuters, BBC)