Zieke ex-gevangene Yukos dood

Vasili Aleksanian, de voormalige vicepresident-directeur van oliebedrijf Yukos, is gisteren thuis in Moskou overleden aan de gevolgen van aids en lymfeklierkanker. De Russische autoriteiten weigerden hem lange tijd goede behandeling.

De 39-jarige jurist werd in 2006 gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan fraude en belastingontduiking bij Yukos, waarvoor ook Yukos-bazen Michail Chodorkovski en Platon Lebedev terechtstonden. Aleksanian zou zijn gearresteerd om belastende verklaringen af te leggen, wat hij weigerde. Naar eigen zeggen werd hij daarom niet behandeld voor zijn aids.

Kort na zijn arrestatie werd Aleksanian ernstig ziek, maar de autoriteiten weigerden tot begin 2008 hem naar een gevangenisziekenhuis over te brengen. De rechter wees een verzoek hem naar een gespecialiseerde kliniek te laten gaan af.

In het gevangenisziekenhuis lag Aleksanian een paar weken met een ketting aan zijn bed vast. De medische hulp was inadequaat. Familie mocht hij niet ontvangen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en mensenrechtenorganisaties vroegen de autoriteiten vergeefs hem naar een aidskliniek over te brengen.

Toen de gevangenisartsen toegaven dat ze door de lymfeklierkanker zijn aids niet goed konden behandelen en Chodorkovski uit protest in hongerstaking ging, lieten de autoriteiten hem gaan naar een ziekenhuis. Eind 2008 werd Aleksanian op borgtocht vrijgelaten. Twee jaar later werd het proces tegen hem gestaakt, wegens gebrek aan bewijs. Hij had al die jaren onschuldig vastgezeten.