Voetbalfan mag kijken over de grens

Een abonnement op een nationale betaal-tv-zender voor het ontvangen van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden moet in de hele Europese Unie verkocht kunnen worden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vanochtend bepaald in een rechtszaak tussen een Britse pubeigenaar en de Engelse voetbalcompetitie Premier League.

Grote Europese competities als de Premier League verkopen wedstrijdbeelden aan betaalzenders in heel Europa. Kijkers in die landen zijn verplicht een abonnement af te sluiten bij de zender die in hun land de uitzendrechten heeft gekocht. Café-eigenaar Karen Murphy uit Portsmouth vertoonde in haar pub echter beelden van de Engelse competitie via een Griekse zender. Het Griekse abonnement kostte 100 pond, het Britse Sky Sports vroeg 1.000 pond. Murphy werd in 2006 aangeklaagd.

Het Europees Hof heeft nu bepaald dat een verbod op abonnementen uit een andere EU-lidstaat in strijd is met het Europese principe van vrij dienstenverkeer en het mededingingsrecht. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de inkomsten van zenders en competities, want fans kunnen nu in de EU de goedkoopste aanbieder zoeken. Het arrest betekent niet dat cafés mogen overschakelen; de uitspraak geldt alleen voor thuisgebruik. Voor publieke vertoning van het logo van de Premier League moet auteursrecht betaald worden. Die zijn in Groot-Brittannië afgekocht door Sky Sports.