Voetbal over de grens

‘Livevoetbal kopen’ bij een zender uit een ander land, mag dat? Het Europese Hof doet vandaag uitspraak.

Het is de rijkste competitie ter wereld, zelfs een van de meest succesvolle exportproducten van Groot-Brittannië: de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie. Dat komt vooral door de televisierechten, die hebben een waarde van zo’n 3,2 miljard pond (circa 3,7 miljard euro). Maar vanaf vandaag zou dat weleens kunnen verminderen.

Het Europese Hof van Justitie doet vandaag uitspraak in de zaak van Karen Murphy, een pubhoudster in Portsmouth, en Sky Sports, de zender die in Engeland de tv-rechten voor de Premier League in handen heeft – en daar grof voor betaald heeft: 1,8 miljard pond voor drie jaar.

Pubs die in Engeland de Premier-Leaguewedstrijden willen tonen moeten zo’n duizend pond per maand betalen aan Sky Sports. Maar Murphy had een slimme manier bedacht om minder geld kwijt te zijn. Ze liet livewedstrijden zien in haar pub via een Griekse zender, die ook de rechten heeft gekocht – dat kostte Murphy slechts 100 euro per maand. In 2006 daagde Sky haar voor de rechter wegens schending van copyright en de rechter gaf de zender gelijk. Maar de pubeigenaresse ging in beroep. Volgens haar heeft zij volgens de Europese wetten het recht om het ‘livevoetbal’ te kopen uit een land binnen de Europese Unie naar haar keuze. De advocaat van het Europese Hof gaf haar gelijk. Dat was een niet-bindend advies, maar de kans is groot dat het Hof daar vandaag in meegaat.

Als Karen Murphy door het Hof in het gelijk gesteld wordt, kan dat grote gevolgen hebben. Sky Sports zal minder willen betalen voor de rechten, dus zullen clubs en spelers minder televisie-inkomsten genereren. Maar er zijn niet alleen gevolgen voor het Engelse voetbal, maar voor alle rechtenbezitters van sportevenementen, muziekconcerten, series en films. En voor betaaltelevisie in Europa, want dan is de kans groot dat het mogelijk wordt een abonnement bij tv-aanbieders buiten de eigen landsgrenzen af te sluiten. (NRC)