Vertrek Ploumen zet druk op Cohen

Den Haag : 4 oktober 2011 PvdA-fractievoorzitter Cohen in de lift voor zijn gang naar de fractiekamer voor de wekelijkse fractievergadering. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 4 oktober 2011 PvdA-fractievoorzitter Cohen in de lift voor zijn gang naar de fractiekamer voor de wekelijkse fractievergadering. foto © Roel Rozenburg

Het vertrek van partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft binnen de PvdA opnieuw de discussie aangewakkerd over de positie van leider Job Cohen en de koers van de tweede partij van het land.

Cohen zei vanochtend, voorafgaand aan het wekelijkse fractieoverleg, dat hij met de kritiek van Ploumen „aan de gang” gaat, hoewel hij het er niet helemaal mee eens is. „Ik denk dat dat toch wel weer meevalt.” Wel erkende Cohen dat het „niet goed genoeg” gaat.

Ploumen zegt vandaag in de Volkskrant dat Cohen te zeer opgaat in „de Haagse dynamiek” en dat hij zich meer op de partij moet richten: „Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en een veel prominenter rol spelen.” Cohen is volgens haar niet vanzelfsprekend lijsttrekker bij de verkiezingen. Daar zouden de leden over moeten stemmen. Cohen heeft onlangs gezegd beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap.

Ploumen, die in januari 2012 vertrekt, betreurt dat Cohen vorig voorjaar door Wouter Bos is aangewezen als zijn opvolger, zeggen bronnen rond de partijvoorzitter. Dat had door leden moeten gebeuren. Ploumen was vanmorgen niet bereikbaar voor een toelichting.

Prominente PvdA’ers in het land benadrukken de slechte staat van de partij. Jan Hamming, wethouder inTilburg, zegt dat „het profiel van de PvdA afbrokkelt”. Paul Depla, burgemeester van Heerlen, vindt dat de partij „te veel van de bureaucratie en te weinig van de burgers” is.

De strubbelingen binnen de grootste oppositiepartij kunnen ook effect hebben op de stabiliteit van de coalitie, omdat de partij zich dwarser gaat opstellen. Financieel woordvoerder Plasterk, die tot nu toe op onderdelen het kabinet steunde, sluit inmiddels steun aan mogelijke extra bezuinigingen uit. Omdat gedoogpartner PVV ook tegen extra bezuinigingen is, zou de coalitie zonder de PvdA geen meerderheid behalen. Morgen beginnen in de Tweede Kamer de financiële beschouwingen.

De kritiek op Cohen dat hij de partij niet zichtbaar genoeg maakt, klinkt al langer, ook intern. Dat heeft evenwel niet tot openlijke opstand geleid, wel tot een verhitte bijeenkomst waarin Cohens optreden bij de Algemene Beschouwingen kritisch werd geëvalueerd.

Ploumens vertrek wijst ook op een andere discussie. Zelf heeft ze zich altijd voorstander getoond van linkse samenwerking, mogelijk zelfs leidend tot een fusie van partijen. Maar Ploumen ondervond daartegen weerstand vanuit de PvdA-Kamerfractie. Nu er een nieuwe voorzitter moet worden gekozen, kunnen de leden zich opnieuw voor of tegen zo’n samenwerking uitspreken.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5

Financiële Beschouwingen: economie, pagina 24-25