Van populaire topsmeris tot schurk

De gevierde tweede man van de recherche in Lyon had lak aan regels, maar hij boekte wel resultaten. Nu wordt hij verdacht van drugshandel, witwassen en fraude.

Photo d'archives prise le 26 octobre 2009 de Michel Neyret, le numéro deux de la police judiciaire lyonnaise dans les locaux de l'Hotel de police à l'occasion du démantèlement d'un réseau de fabricants de faux dinars algériens. Le numéro 2 de la PJ de Lyon, Michel Neyret, a été mis en examen le 3 octobre 2011 après avoir été interpellé le matin du 29 septembre 2011 à son domicile dans le cadre d'une enquête sur des soupçons de corruption et trafic de stupéfiants. AFP PHOTO PHILIPPE MERLE
Photo d'archives prise le 26 octobre 2009 de Michel Neyret, le numéro deux de la police judiciaire lyonnaise dans les locaux de l'Hotel de police à l'occasion du démantèlement d'un réseau de fabricants de faux dinars algériens. Le numéro 2 de la PJ de Lyon, Michel Neyret, a été mis en examen le 3 octobre 2011 après avoir été interpellé le matin du 29 septembre 2011 à son domicile dans le cadre d'une enquête sur des soupçons de corruption et trafic de stupéfiants. AFP PHOTO PHILIPPE MERLE AFP

Hij was een man van de actie, niet te beroerd om met ‘zijn’ agenten een drugshol binnen te vallen. Sinds afgelopen week weet Michel Neyret (55), adjunct-chef van de recherche in Lyon, nu ook hoe het voelt om ’s ochtends voor dag en dauw uit je bed te worden gelicht als een ordinaire verdachte.

Gisteren werd hij de hele dag verhoord door de Inspection Génerale des Services, de Franse dienst die de politie controleert. Vervolgens werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie en handel in verboden middelen.

Een echte diender van de oude stempel die handelt volgens het principe ‘het doel heiligt de middelen’. Een agent zoals neergezet door Jean-Paul Belmondo in films als ‘Flic ou Voyou’ (Agent of Schurk), inclusief de open kraag, het halflange haar en de stoppelbaard. Er viel wel eens een klap te veel en er werd wel eens een informant bedankt met wat in beslag genomen cannabis.

Neyret schaamde zich niet voor die excentrieke, soms brutale methodes, vertelde hij in een tv-reportage over de aanpak van de onderwereld die amper een maand geleden werd uitgezonden. Een andere manier bestond er volgens hem niet, want zo werden bendes opgerold, dealers opgepakt en overvallers achter de tralies gezet.

Iedereen wist dat Neyret lak had aan ‘het boekje’. Maar er is tegen hem nooit een aanklacht ingediend wegens excessief geweld. Er werd met respect over hem gesproken, door collega’s én slachtoffers. Als minister van Binnenlandse Zaken eerde Nicolas Sarkozy hem in 2004 met de Legion d’Honneur.

Neyret bleek thuis in zowel kroeg als champagnebar en had een telefoonboek vol tipgevers. Hij sprak tot de verbeelding, ook van filmregisseurs. Hij was de inspiratiebron voor de supersmeris in de film Les Lyonnais van de cineast Olivier Marchal, die begin november in de Franse zalen komt.

Dat Neyret wel eens met een Ferrari of een Rolls Royce over de Promenade des Anglais in Nice scheurde, werd met de mantel der liefde bedekt. Maar nu hij ervan wordt verdacht dat hij die Rolls en Ferrari kreeg van een drugdealer, reageren de meeste collega’s geschokt.

Al is er nog een enkeling die meent dat Neyret er wordt ingeluisd. „In dit vak heb je veel vijanden, die je maar al te graag uitschakelen”, aldus een anonieme agent gisteren, die gelooft in een valstrik. „Bedenk eens hoeveel mensen er belang bijhebben dat een van de meest succesvolle strijders tegen de georganiseerde misdaad wordt uitgeschakeld.”

Maar de politie in Parijs zegt een sterk dossier te hebben tegen de populaire collega uit Lyon en nog vier collega’s. Tien maanden geleden werd in een appartement van een Saoedische prinses in Neuilly-sur-Seine, een chique voorstad van Parijs, 110 kilo cocaïne in beslag genomen, straatwaarde 7 miljoen euro. Ook werd er 170.000 euro aan cash gevonden.

Bij de operatie wisten twee verdachten te ontsnappen. Tijdens de zoektocht naar deze twee voortvluchtigen werden verdachte telefoongesprekken onderschept met ‘een hooggeplaatste bij de gerechtelijke politie in Lyon’. In een van die gesprekken zou Neyret tien kilo cannabis hebben beloofd aan een van de verdachten. Na tien maanden onderzoek menen de agenten voldoende bewijs te hebben verzameld om Neyret te verdenken van medeplichtigheid aan drugshandel, witwassen en fraude. Ze zouden bewijzen hebben van bankrekeningen in Zwitserland.

Neyret heeft toegegeven dat hij onvoorzichtig is geweest, en wellicht informatie heeft doorgespeeld aan drugdealers die ze onmogelijk zouden hebben verkregen zonder hulp van de politie. Maar hij zegt altijd in het belang van de politie te hebben gehandeld, drugshandel kan alleen worden bestreden met informanten van binnenuit, en die moet je dan soms wat gunnen. Hij is incorruptible, bezweert hij, onomkoopbaar. De onderzoeksrechters stelden Neyret gisteravond in staat van beschuldiging.

Dirk Vandenberghe