uitgelicht

Film

Down Periscope (David S. Ward, 1996, VS). Onderbroekenlol op een onderzeeër vertoont verwantschap met zowel Operation Petticoat van Blake Edwards uit 1959 en de gelijknamige televisieserie uit de jaren ’70, als met de reeks filmkluchten Police Academy. Kelsey Grammer is commandant van een afgeschreven schuit met een onhandelbare bemanning. Met Rob Schneider, Harry Dean Stanton en Bruce Dern als ijzervretende admiraal. RTL7, 20.30-22.15u.

The White Countess (James Ivory, 2005, Engeland/VS/Duitsland/China). Laatste van de ruim veertig films die de in 2005 overleden, Indiase producent Ismail Merchant maakte in samenwerking met de Amerikaanse regisseur James Ivory, vermaard om een reeks gedistingeerde, op romans gebaseerde kostuumfilms als The Remains of the Day, Howard’s End en A Room With a View. Deze film speelt in het Shanghai van 1936, aan de vooravond van de Japanse invasie. Natasha Richardson is er een verarmde Russische aristocrate die als animeerdame bijverdient in de nachtclub van de blinde Amerikaanse ex-diplomaat Ralph Fiennes. Met Lynn en Vanessa Redgrave als Russische prinsessen.RTL8, 20.30-23.10u.

The Producers (Susan Stroman, 2005, VS). Verfilming van Broadwaymusical uit 2001, die weer was gebaseerd op de klassieke komedie van Mel Brooks uit 1968. Om met een gegarandeerde flop een fikse belastingaftrek te kunnen creëren, proberen twee mannen hun slag te slaan met de beoogde musicalflop Springtime for Hitler. Met Nathan Lane, Matthew Broderick, Uma Thurman, Will Ferrell. RTL7, 22.15-0.50u.

Informatief

Autopsie einer Dinosaurier-Mumie. Al ruim honderd jaar proberen wetenschappers te achterhalen hoe bloedsomloop en stofwisseling van dinosauriërs functioneerden. Paleontoloog Nate Murphy vindt in 2000 het gemummificeerde kadaver van een ruim zeven meter lange hadrosauriër. Met behulp van röntgenfotografische technieken kan Murphy als eerste een gedetailleerde reconstructie van het inwendige van een dino maken. Arte, 19.30-20.14u.

Close up: in het atelier van Piet Mondriaan. Piet Mondriaan (1872-1944) verhuisde in 1912 naar Parijs. Daar ontdekt hij, onder invloed van het kubisme, een artistieke taal op basis van geometrische vormen en primaire kleuren. Net als Kandinsky en Malevitsj is hij één van de pioniers van de zuivere abstractie. Een deel van de documentaire bestaat uit scènes opgenomen in een replica van het atelier dat Mondriaan bewoonde in Rue du Départ. Het interieur van het atelier doet sterk aan zijn werk denken. In het atelier krijgt de kijker het verhaal van Mondriaan te zien, dat door een acteur wordt vertolkt. De documentaire is verrijkt met archiefbeelden.Ned.2, 22.55-23.55u.

Amusement

Two and a Half Men. Seizoen 8, aflevering 9, A Good Time in Central Africa: als Berta een weekend weg is, vindt Charlie een invalhuishoudster. Alan wordt bang van Lyndseys ex als hij weer met haar uitgaat, en 10, Ow, Ow, Don’t Stop: Charlie gaat winkelen als zijn vroegere vlam Courtney opduikt nadat ze drie jaar heeft vastgezeten omdat ze hem had opgelicht.Veronica, 20.30-21.25u.

Tango: bad dog. Televisiefilm uit 2010 van Philippe Venault. In een stadje worden drie vrouwen ieder door hun hond doodgebeten. Waarom veranderden deze plotseling van vriendelijke huisdieren in dolle honden? En waarom werden juist deze drie vrouwen slachtoffer? De atypische politierechercheur Capitain Sauvage (Frédéric Pierrot) gaat – hoewel geplaagd door persoonlijke problemen – op onderzoek uit. Nederlandse ondertitels. TV5, 21.10-22.45u.

Law & Order UK: Sacrifice. Britse spin-off van de Amerikaanse politieseries, over teams van rechercheurs en aanklagers in hun gezamenlijke strijd tegen de misdaad. Vanavond: rechercheurs Ronnie Brooks en Matt Devlin krijgen voor het eerst in hun carrière te maken met orgaandiefstal. Darren McKenzie werd het slachtoffer van een overval waarbij een nier chirurgisch werd verwijderd. De politie ontdekt dat de rijke Joanna Woodleigh zeer recent een nier kreeg ingeplant en dat de strenge procedures die normaal gelden in dit geval niet werden nageleefd. In de rechtszaal komen officieren van justitie James Steel en Alesha Phillips oog in oog te staan met hun baas.Eén, 23.10-23.55u.

Radio

Avondconcert: Ana Moura - van de weemoed en de troost. Registratie van een optreden van fadozangeres Ana Moura met gitarist Bernardo Couto en het Nederlands Blazers Ensemble. Opname van 27 januari j.l.Radio 4, 20.02-21.30u.