Uitbuitende aspergeteelster krijgt 2 jaar cel

Aspergeteelster José Janssen uit Someren is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor uitbuiting van Roemeense en Poolse werknemers.

De werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en tewerkgesteld. Een getuige sprak eerder van moderne slavernij. Het OM had drie jaar gevangenisstraf geëist plus een jaar voorwaardelijk.

Janssen komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Eerder kreeg ze boetes opgelegd. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren aangetroffen. Later waren vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. Daarna is weinig ten goede veranderd.

De aspergeteelster zit sinds juni vast. De deuren van haar bedrijf zijn sindsdien gesloten.

In januari vorig jaar werd de 46-jarige aspergeteler uit het Noord-Brabantse Someren in haar woonplaats aangehouden. De vrouw wordt verdacht van mensenhandel en economische uitbuiting in het aspergeseizoen 2009. Ook een 28-jarige Roemeen werd in Someren aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid.

Na mei 2009 begonnen vijftien rechercheurs een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergeteler. Ze reisden naar Roemenië, Polen, Portugal en hoorden voormalige werknemers. Vandaar dat hun onderzoek maandenlang duurde en dat de zaak pas in 2011 wordt behandeld.