Tsjechië wil nieuwe EU-lidstaten in Schengen - tegenstanders ‘anti-Europees’

Czech Republic's Prime Minister Petr Necas, second left, welcomes his Bulgarian counterpart Boiko Borisov, second right, at the government's headquarters in Prague, Czech Republic, Tuesday, Oct. 4, 2011. (AP Photo/Petr David Josek)
Czech Republic's Prime Minister Petr Necas, second left, welcomes his Bulgarian counterpart Boiko Borisov, second right, at the government's headquarters in Prague, Czech Republic, Tuesday, Oct. 4, 2011. (AP Photo/Petr David Josek) De Tsjechische premier Petr Necas verwelkomt zijn Bulgaarse collega Boiko Borisov. Foto AP / Petr David Josek

De Tsjechische premier Petr Necas heeft vandaag forse kritiek geleverd op EU-landen die weigeren Bulgarije en Roemenië toe te laten tot de Schengenzone. Volgens Necas, zelf voorstander van die toetreding, is het ‘erg incorrect en oneerlijk’ om nieuwe eisen op te leggen aan de twee lidstaten van de Europese Unie.

Na een bespreking met zijn Bulgaarse ambtgenoot Boiko Borisov zei Necas dat de positie van de landen die toetreding weigeren ‘anti-Europees’ is. Hij noemde geen landen bij naam, maar Nederland en Finland hebben in het openbaar verklaard tegenstanders te zijn van de toetreding van Bulgarije en Roemenië. Volgens Nederland en Finland moeten die twee landen meer doen om corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken.

Op een persconferentie sprak de Tsjeschische premier over landen die de euro hanteren, tevens in termen van ‘een unie van schulden’. Necas deed die uitspraak nadat hij had herhaald dat het land geen streefdatum heeft om de euro in te voeren.

In september besloten de Europese ministers van Binnenlandse Zaken de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied voorlopig uit te stellen.