Amerikaans trio wint Nobelprijs voor de Natuurkunde

Het Nobelprijscomité maakte vanochtend bekend dat Perlmutter, Schmidt en Riess de Nobelprijs voor de Natuurkunde zullen krijgen. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess krijgen de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2011. Dat heeft het Nobelprijscomité vanochtend bekend gemaakt.

Het trio wordt door het comité geëerd voor het ontdekken van “de versnelde uitdijing van het heelal”. Perlmutter, Schmidt en Riess deden hun verrassende ontdekking in 1998.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt. De winnaars van de Nobelprijzen voor scheikunde, literatuur en de vrede worden later deze week bekendgemaakt. Wie de Nobelprijs voor economie heeft gewonnen wordt op 10 oktober wereldkundig gemaakt.

Nobelprijs voor Geneeskunde voor Beutler, Hoffman en overleden Steinman

Gisteren werd de Nobelprijs voor de Geneeskunde uitgereikt aan Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. De helft van de Nobelprijs (van ruim een miljoen euro) was bedoeld voor Steinman, maar die blijkt afgelopen vrijdag te zijn overleden. Desondanks besloot het Nobelprijscomité gisteravond dat de prijs toch postuum aan hem wordt uitgereikt.

Steinman ontdekte in 1973 de dendritische cellen en hun rol in het afweersysteem. Beutler en Hoffmann delen de andere helft van de prijs. Zij vonden genen en eiwitten die bacteriemoleculen detecteren en de afweer activeren.