Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Ten minste 70 doden bij bomaanslag Mogadishu

Bij wat vermoedelijk een zelfmoordaanslag was, zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu vanochtend zeker 70 doden en 30 gewonden gevallen. Een vrachtwagen met explosieven ontplofte voor het ministerie van Onderwijs, waar studenten zich verzamelden voor hun examen.

De moslimfundamentalistische militie Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De explosie maakt een einde aan een maand van relatieve rust in Mogadishu. Al-Shabaab trok zich in augustus terug uit de hoofdstad na een offensief van troepen van de Afrikaanse Unie. Maar analisten waarschuwden dat het om een tactische terugtrekking ging en dat Al-Shabaab een guerrillacampagne zou beginnen. Verschillende autobommen zijn in de afgelopen weken onschadelijk gemaakt of geëxplodeerd zonder hun doel te raken.

Al-Shabaab heeft grote delen van Zuid-Somalië in handen en vecht tegen de zwakke interim-regering die door de VN wordt gesteund. Voor 2007 waren zelfmoordaanslagen zeldzaam in Somalië, maar de laatste tijd wordt dit wapen steeds vaker ingezet. Al-Shabaab heeft banden met Al-Qaeda, en heeft strijders in zijn gelederen die ook in Irak en Afghanistan hebben gevochten. Die hebben Somaliërs getraind in tactieken zoals zelfmoordaanslagen, autobommen en aanvallen van sluipschutters.

Al-Shabaab heeft in 2010 een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd op een restaurant in Oeganda. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven die de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal bekeken op de televisie. (AP, Reuters, BBC)