Syrië pakt duizenden mensen op in de opstandige stad Rastan

Syrische troepen hebben de afgelopen drie dagen meer dan 3.000 mensen opgepakt in de opstandige stad Rastan, die zij na dagen vechten tegen gedeserteerde militairen hebben ingenomen. Dat hebben Syrische activisten gisteren gemeld. Er is geen onafhankelijke bevestiging van cijfers omdat de Syrische overheid nauwelijks buitenlandse waarnemers toelaat.

Syrische troepen vochten in Rastan (70.000 inwoners) tegen honderden deserteurs die zich hebben aangesloten bij de oppositie. De gevechten weerspiegelen de militarisering van de opstand en versterken de angst dat Syrië op weg is naar een burgeroorlog.

De oppositie zelf, die de afgelopen maanden volhield dat alle verzet geweldloos was, erkent nu dat een deel van haar aanhang zich gewapend tegen het regime teweerstelt.

Volgens de Plaatselijke Coördinatie Comités, een netwerk dat lokale activisten verbindt, zijn tientallen mensen gedood bij de legeroperatie. De arrestanten worden vastgehouden in een fabriek en in scholen.

De dreiging van burgeroorlog werd ook onderstreept door de moord op de 21-jarige zoon van de hoogste sunnitische geestelijke in Syrië, groot-mufti Ahmad Badreddin Hassoun. De groot-mufti wordt beschouwd als loyaal aan het regime van president Bashar al-Assad, dat uit de shi’itische alawitische sekte voortkomt. Hij leidt een menigte – door het regime benoemde – sunnitische geestelijken die daarmee op hun beurt een basis van steun voor Assads bewind verschaffen.

Groot-mufti Hassoun beschuldigde de oppositie er gisteren van het klimaat te hebben gecreëerd voor de moord op zijn zoon. Hij viel uit naar rivaliserende anti-Assad geestelijken die vijandige fatwa’s, religieuze decreten, tegen hem zouden hebben afgekondigd.

De sektarische verdeeldheid – een grote sunnitische meeerderheid, alawitische en christelijke minderheden – betekent dat het geweld snel kan escaleren tot een sektarische oorlog, zoals eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Deze oorlog eindigde met een grootscheepse aanval door het regime op de stad Hama, waar naar schatting 20.000 doden vielen.

Volgens Amnesty International bedreigen Syrische diplomaten in het buitenland dissidenten die protesten organiseren bij hun ambassades. In sommige gevallen zijn verwanten in Syrië opgepakt en gefolterd. (Reuters, AP, AFP)