Superflik nu zelf van z'n bed gelicht

Een Franse politieheld van de oude stempel wordt nu zelf verdacht van drugshandel.

Collega’s reageren geschokt, anderen waarschuwen voor een valsstrik.

Hij was een man van de actie, niet te beroerd om samen met ‘zijn’ agenten een drugshol binnen te vallen en de vermoedelijke dealers te betrappen. Sinds afgelopen week weet Michel Neyret (55), adjunct-chef van de gerechtelijke politie in Lyon, nu ook hoe het voelt om ’s ochtends voor dag en dauw van je bed te worden gelicht als een ordinaire verdachte.

Gisteren werd hij de hele dag verhoord door de Inspection Génerale des Services, de Franse dienst die de politie controleert. Vervolgens werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie en handel in verboden middelen. Het is toch een beetje alsof de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom plots heel intens met een Nederlandse cel van Al-Qaeda blijkt samen te werken.

Een echte flik van de oude stempel die handelt volgens het principe ‘het doel heiligt de middelen’. Een agent zoals die werd neergezet door Jean-Paul Belmondo in films als Flic ou Voyou, Agent of Schurk, inclusief de open kraag, het halflange haar en de stoppelbaard. Neyret was zelf de inspiratiebron voor de ‘superflik’ in de film Les Lyonnais van de cineast Olivier Marchal, die begin november in de Franse zalen komt.

Er viel al eens een klap te veel en er werd al eens een informant bedankt met wat in beslag genomen cannabis. Neyret schaamde zich niet voor die excentrieke, soms brutale methodes, vertelde hij in een tv-reportage over de aanpak van banditisme die amper een maand geleden werd uitgezonden. Een andere manier bestond er volgens hem niet, want zo werden er bendes opgerold, dealers opgepakt en overvallers achter de tralies gezet.

De reputatie van Neyret was nooit vlekkeloos, iedereen wist dat hij lak had aan ‘het boekje’ en de administratie. Maar er is tegen de man nooit een aanklacht ingediend wegens excessief geweld. Nicolas Sarkozy eerde hem in 2004 als minister van Binnenlandse Zaken al met de Legion d’Honneur, equivalent van het Nederlandse lintje, wegens bewezen diensten. Neyret had een telefoonboek vol tipgevers om jaloers op te zijn.

Dat Neyret al eens met een Ferrari of een Rolls-Royce over de Promenade des Anglais in Nice scheurde, werd met de mantel der liefde bedekt. Tot nu. Nu hij ervan wordt verdacht dat hij die Rolls en Ferrari gewoon kreeg van een bekende drugdealer, reageren de meeste van zijn collega’s geschokt. Al is er nog een enkeling die meent dat Neyret er wordt ingeluisd. „In dit vak heb je veel vijanden, die je maar al te graag uitschakelen”, aldus een anonieme agent gisteren, die gelooft in een valstrik. „Bedenk eens hoeveel mensen er belang bijhebben dat een van de meest succesvolle strijders tegen de georganiseerde misdaad wordt uitgeschakeld.”

Maar de politie in Parijs zegt een sterk dossier te hebben tegen de populaire collega uit Lyon en vier van zijn collega’s. Bijna tien maanden geleden werd in een appartement van een Saoedische prinses in Neuilly-sur-Seine, een chique voorstad van Parijs, 110 kilogram cocaïne in beslag genomen, straatwaarde 7 miljoen euro. Er werd ook nog eens 170.000 euro aan cash gevonden in het appartement. Bij de operatie weten twee verdachten te ontsnappen. Het is tijdens de zoektocht naar deze twee voortvluchtigen dat de onderzoekers verdachte telefoongesprekken onderscheppen met ‘een hooggeplaatste bij de gerechtelijke politie in Lyon’. Tijdens een van die gesprekken zou Neyret 10 kilogram cannabis hebben beloofd aan een van de verdachten. Na tien maanden onderzoek menen de agenten voldoende bewijs te hebben verzameld om Neyret te verdenken van medeplichtigheid aan drugshandel, witwassen en fraude.

Neyret heeft de afgelopen dagen gedeeltelijk bekentenissen afgelegd. Dat hij onvoorzichtig is geweest en wellicht informatie heeft doorgespeeld aan drugdealers. Maar hij zegt altijd in het belang van de politie te hebben gehandeld, drugshandel kan alleen worden bestreden met informanten van binnenuit, en die moet je dan soms wat gunnen. Hij is incorruptible, bezweert hij, onomkoopbaar. Daar denken de twee onderzoeksrechters die met de zaak zijn belast anders over, zij stelden Neyret gisteravond in staat van beschuldiging.