Schaatscoaches uit achtervolgingsteam

De schaatscoaches Gerard Kemkers (TVM), Jac Orie (Control) en Jan van Veen (Hofmeier) stoppen met hun bijdrage aan Team-Holland, het project om de ploegachtervolging te verbeteren.

De coaches van de grootste commerciële ploegen zijn het niet eens met het beleid van schaatsbond KNSB, die zonder voldoende overleg koos voor een model met een drietal begeleiders. „Ik voel me geen toegevoegde waarde meer dus stap ik eruit”, aldus Orie. Voor zijn collega-coaches geldt hetzelfde.

De Nederlandse achtervolgingsploeg – op papier in elk geval bij de mannen de sterkste ter wereld – wist zowel in 2006 (val Sven Kramer) als in 2010 (slechte onderlinge samenwerking) geen olympisch goud te halen. Na het echec van Vancouver vorig jaar presenteerde de KNSB dit voorjaar een nieuw begeleidingsteam: Theo de Rooij, voormalig directeur van de Rabowielerploegen, ex-topschaatser Erben Wennemars en wetenschapper Jos de Koning. Bondssponsor KPN steunde het initiatief met een financiële impuls.

Namens de belangrijkste leveranciers van de nationale achtervolgingsteams maakten behalve de KNSB-begeleiders ook Kemkers, Orie en Van Veen deel uit van de ‘projectgroep Team-Holland’. De drie coaches van de commerciële ploegen waren boos over de manier waarop zonder overleg wielerman De Rooij werd aangesteld.

Vorige maand besloot De Rooij op te stappen, naar zijn zeggen niet vanwege de weerstand maar door drukke werkzaamheden elders. Arie Koops, bondsdirecteur topsport, is op zoek naar een vervanger. „De bal ligt nu bij de bond”, zegt Orie.