Rebellenbeweging Al Shabaab waarschuwt voor meer aanslagen

Mensen verzamelen zich op de plek waar vanmorgen een zelfmoordaanslag plaatsvond. De aanslag in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, kostte aan minstens zeventig mensen het leven. Meer aanslagen volgen, zweert Al Shabaab, de islamitische rebellengroepering die de aanslag opeist.
Mensen verzamelen zich op de plek waar vanmorgen een zelfmoordaanslag plaatsvond. De aanslag in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, kostte aan minstens zeventig mensen het leven. Meer aanslagen volgen, zweert Al Shabaab, de islamitische rebellengroepering die de aanslag opeist. Foto AFP / Stringer

Al Shabaab heeft vandaag gewaarschuwd weg te blijven van regeringsgebouwen en militaire bases. De islamitische rebellenbeweging heeft meer aanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu op de planning staan.

Eerder vandaag vielen minstens zeventig doden bij een aanslag op overheidsgebouwen in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Een bom in een vrachtwagen van de aan Al-Qaeda gelieerde groepering kwam tot ontploffing voor een poort van een overheidsgebouw. Het was de dodelijkste aanslag van Al Shabaab in vier jaar tijd. Veel studenten en hun ouders hadden zich kort daarvoor bij het gebouw verzameld om de resultaten van een schoolexamen af te wachten.

Een woordvoerder zou nu tegen verslaggevers van Reuters hebben gezegd dat ze “nog steeds in Mogadishu zijn - hoe zouden we anders een aanval kunnen uitvoeren op het hart van de stad?” Daarna waarschuwde hij voor meer soortgelijke aanvallen.

Al-Shabaab is aan de macht in de door droogte getroffen gebieden in Somalië, dat ligt in de Hoorn van Afrika. Het gebied is ernstig getroffen door droogte, de ergste in decennia. Het totale getroffen gebied, met miljoenen inwoners, beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan. Duizenden Somaliërs zijn hun land ontvlucht en naar Kenia getrokken.