Qatar krijgt Grieks goud voor een prikje

Qatar krijgt Grieks goud voor een prikje. Het financieringsbod op European Goldfields zal het rijkste land ter wereld minstens 27 procent van het Canadese mijnbouwbedrijf opleveren, voor een fractie van de waardering die in juli nog gold. Maar de aandeelhouders zullen goed moeten nadenken voordat ze het gedurfde uitstapje van bijna 1 miljard dollar van Qatar op de goudmarkt van de hand wijzen.

Een verzekerde kredietfaciliteit van 600 miljoen dollar, met een looptijd van zeven jaar, zal de hele projectportefeuille van European Goldfields financieren, die is gericht op goudmijnen in het door een recessie getroffen Griekenland, tegen een rente van 7 procent boven LIBOR (de rente die banken elkaar in rekening brengen). Voor de moed om te lenen op een markt waarop geen westerse bank zich nog waagt, zal Qatar op pro-formabasis warrants (een soort opties) verkrijgen ter waarde van bijna 17 procent van European Goldfields.

Qatar heeft voor 173 miljoen dollar 9,9 procent van de aandelen gekocht van een dochter van het met schuldenlasten kampende Griekse bouwbedrijf Ellaktor en van een andere aandeelhouder. Tegen 10 Canadese dollar per aandeel wordt European Goldfields daardoor gewaardeerd op nog geen 75 dollar per ounce van zijn 24 miljoen ounce aan goudequivalenten. Een mijnbouwbedrijf als concurrent Randgold Resources wordt verhandeld tegen diverse malen dat bedrag.

Qatar betaalt een prijs die dichtbij de gemiddelde gewogen aandelenkoers van European Goldfields van afgelopen week ligt. De transactie met Ellaktor geeft Qatar bovendien een calloptie over 5 procent van de aandelen, waardoor zijn belang naar 32 procent zou stijgen. Qatar is niet geïnteresseerd in een volledige overname, aldus een ingewijde.

Bestaande aandeelhouders krijgen enige bescherming. Zij hebben de optie om op kredietpapier in te schrijven met warrants voor 150 miljoen dollar, tegen dezelfde economische voorwaarden. Vermogensbeheerder Blackrock bezit meer dan 10 procent van de aandelen en zou naar verluidt het kredietpapier mede waarborgen, wat erop duidt dat andere aandeelhouders net zo dankbaar zouden kunnen zijn om financiering te verkrijgen.

Qatars opportunistische manoeuvre kan alsnog een bod in aandelen uitlokken van een grotere concurrent van het mijnbouwbedrijf, dat door sommige analisten onlangs nog werd gewaardeerd op twee maal de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Maar nu zou het afwijzen van Qatar European Goldfields kunnen dwingen een jaar te wachten met het ontwikkelen van de projecten die van het bedrijf de grootste goudproducent van het continent moeten maken. Qatar, dat graag belangen wil in goudaandelen én in fysiek goud, gokt er duidelijk op dat de aandeelhouders zullen vinden dat een mijnbouwbedrijf zonder projectfinanciering niet veel waard is.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld