Prestaties van andere aard

Om man en paard te noemen: de penis van LaShawn Merritt kan de aanzet geven tot verstrekkende sportjurisprudentie.

Deze atleet, een 400-meterloper die goud won op de Olympische Spelen van Peking (2008) en bij de WK in Berlijn (2009), heeft er al weer enige tijd een schorsing van 21 maanden op zitten, hem opgelegd omdat er driemaal een verboden middel in zijn lijf was opgespoord.

Alleen had Merritt dat spul niet geslikt om harder te lopen, zo had hij zich verdedigd, maar „om persoonlijke redenen”. Nu wordt doping meestal om persoonlijke redenen gebruikt, dus Merritt ontkwam er niet aan zijn motieven te preciseren.

Het ging om penisverlenging. Om prestaties van andere aard.

Voor liefhebbers van details: hij had in een winkel van 7-Eleven het middel Extenze aangeschaft, dat ‘een veelvoud aan keiharde erecties’ verzekert. Het bevat dehydroepiandrosteron (DHEA) en dat staat op de dopinglijst. Dus LaShawn Merritt hing.

Merritt, die volgens zijn advocaat, geciteerd in The Washington Post, „a real stand-up guy” is, had met zijn eerlijke bekentenis voor een hof van arbitrage wel enig succes. Ook dankzij de getuigenis van een winkelbediende van 7-Eleven. Zijn schorsing van twee jaar werd met drie maanden bekort. Wel liepen zijn moeder en een tante weg uit de rechtszaal toen de kwestie wat al te nauwkeurig werd besproken.

Het gevolg van de strafvermindering was dat de Amerikaan onlangs kon meedoen aan de WK in Daegu, Zuid-Korea (zilver). Toch mag hij niet deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar. Het IOC neemt sinds 2008 het rare standpunt in dat iemand die zijn dopingstraf heeft uitgezeten, desondanks niet welkom is op de eerstvolgende Spelen. Tegen die regel is het Amerikaanse olympisch comité, onder druk van Merritt, in beroep gegaan. Donderdag doet het internationaal sporttribunaal CAS uitspraak.

Zul je zien dat hij straks, in 2012 in Londen, de 400 meter wint, LaShawn Merritt, die gouden pik.

John Kroon