Ploumen: Cohen blijft niet automatisch lijsttrekker

Job Cohen en Lilianne Ploumen bij aanvang van de presentatie van het verkiezingsprogramma vorig jaar. Foto NRC / Maurice Boyer
Job Cohen en Lilianne Ploumen bij aanvang van de presentatie van het verkiezingsprogramma vorig jaar. Foto NRC / Maurice Boyer Job Cohen en Lilianne Ploumen bij aanvang van de presentatie van het verkiezingsprogramma vorig jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

PvdA-leider Job Cohen is bij de volgende Kamerverkiezingen niet automatisch de lijsttrekker. Dat zegt vertrekkend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen vandaag in de Volkskrant.

Cohen wordt volgens Ploumen te veel ‘meegesleurd in de Haagse dynamiek’. Hij zou een veel grotere rol in zijn partij moeten spelen.

“Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uithaalt. Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.’”

Vorige maand zei Cohen dat als het aan hem ligt, hij de partij na de volgende Kamerverkiezingen weer gaat aanvoeren.

Ploumen zegt teleurgesteld te zijn dat de samenwerking tussen de linkse partijen maar moeizaam van de grond komt.

“Ik ben niet zo ver gekomen als ik had gewild.”

Vorige week zei ook oud-staatssecretaris Frans Timmermans teleurgesteld te zijn in met name in GroenLinks en zijn eigen partij, dat die niet al eerder tot resultaten zijn gekomen op het gebied van linkse samenwerking. Ook was er kritiek vanuit de afdelingen van de partij, die zich hebben verenigd in een actiegroep.

Ploumen kondigde haar vertrek gisteravond onverwacht aan. Ze wil dat een nieuwe voorzitter zich ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees parlement kan inwerken.

Enkele reacties:

Adri Duivesteijn, wethouder in Almere en oud-Kamerlid voor de PvdA:

Twitter avatar adriduivesteijn Adri Duivesteijn Tot nu toe onzichtbare PvdA-voorzitter meent na aankondiging eigen vertrek dat Job Cohen onzichtbaar is. Weinig stijlvol.

Erik van Bruggen, mede-oprichter van vernieuwingsbeweging Niet Nix:

Twitter avatar ErikvanBruggen ErikvanBruggen Nee, jij bent lekker zichtbaar. Tsjongejongejonge. Lekker collegiaal afscheid, madame Ploumen! #metzulkevrienden

Kustaw Bessems, journalist van De Pers:

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Dat vrij onschuldige opmerkingen#Ploumen hard vallen toont vooral aan hoe precair positie #Cohen is. Iedereen wacht op discussie leiderschap