Oostenrijkers hebben iets met multomappen

Defendants, part of a group of 85 supporters of SK Rapid who are accused of rioting, wait to stand in front of the court in Vienna October 3, 2011. The supporters are accused of rioting as they waited for supporters of rival club FK Austria to return from a match on May 21, 2009. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: CRIME LAW SPORT SOCCER)
Defendants, part of a group of 85 supporters of SK Rapid who are accused of rioting, wait to stand in front of the court in Vienna October 3, 2011. The supporters are accused of rioting as they waited for supporters of rival club FK Austria to return from a match on May 21, 2009. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: CRIME LAW SPORT SOCCER) REUTERS

Een multomap om je achter te verschuilen en om tóch nog wat te kunnen zien door het gaatje: ruim drie jaar geleden werd het een bekend beeld in de rechtszaak tegen Oostenrijker Josef Fritzl, die zijn dochter tientallen jaren gevangen hield en haar verkrachtte.

Zijn blauwe multomap werd een bekende verschijning in de pers, omdat hij deze in en rond de rechtbank altijd gebruikte om zich achter te verbergen voor fotografen.

Op de website boomerang.nl verscheen in maart 2009 de e-card ‘Frutzlmap!’, met de tekst ‘Multomap nodig? Ga naar www.joseffritzl.amstetten’. Even later lanceerde theaterduo Willem Alkema en Arie Koomen een website waarop de ‘FritzlFolder’ te koop zou zijn, een multomap met de beeltenis van Fritzl. Die site is inmiddels uit de lucht.

De mannen op deze foto zijn ook Oostenrijks, maar ze worden verdacht van minder schokkende feiten: het uitlokken van voetbalrellen.

Deze supporters van SK Rapid wachtten in mei 2009 fans van het rivaliserende Weense team FK Austria op, om met ze te vechten. Een groep van in totaal 85 man moest daarvoor gisteren voorkomen in Wenen. Het nut van de multomap is duidelijk te zien: de enige man zonder map toont zijn gezicht het meest.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad