Nieuwe vragen na vrijspraak Knox

Raffaele Sollecito smiles after the verdict was read during his appeal trial in Perugia October 3, 2011. An Italian court cleared 24-year-old American Amanda Knox and her former boyfriend Sollecito of murdering British student Meredith Kercher in 2007 and ordered them to be set free on Monday after nearly four years in prison for a crime they always denied committing. Seattle native Knox and Italian computer student Sollecito, had appealed against a 2009 verdict that found them guilty of murdering 21-year-old Kercher during what prosecutors said was a drug-fuelled sexual assault four years ago. REUTERS/Oli Scarff/Pool (ITALY)
Raffaele Sollecito smiles after the verdict was read during his appeal trial in Perugia October 3, 2011. An Italian court cleared 24-year-old American Amanda Knox and her former boyfriend Sollecito of murdering British student Meredith Kercher in 2007 and ordered them to be set free on Monday after nearly four years in prison for a crime they always denied committing. Seattle native Knox and Italian computer student Sollecito, had appealed against a 2009 verdict that found them guilty of murdering 21-year-old Kercher during what prosecutors said was a drug-fuelled sexual assault four years ago. REUTERS/Oli Scarff/Pool (ITALY) REUTERS

In een van emoties zinderende zitting zijn de Amerikaanse studente Amanda Knox en haar Italiaanse ex-vriend Raffaele Sollecito gisteravond in hoger beroep vrijgesproken van de moord op de Britse studente Meredith Kercher op 1 november 2007.

In de rechtszaal van Perugia ontvingen hun voornamelijk Amerikaanse medestanders het vonnis met applaus, maar op straat schreeuwden Italianen in het duizendkoppige publiek: „Vergogna Vergogna!” (schande, schande).

In de Italiaanse pers wordt Knox wel omschreven als een ijzingwekkende femme fatale met een engelachtig uiterlijk. In Amerika bestaat juist het beeld dat Knox, een meisje dat van de Beatles houdt, de moord niet begaan kan hebben.

In de ochtend had Knox (24) een laatste beroep gedaan op haar rechters: ,,Ik wil naar huis. Ik wil mijn leven terug. Ik wil niet vast zitten voor iets wat ik niet heb gedaan”. Op het moment van de uitspraak brak ze. Haar lichaam schokte, tranen stroomden over haar wangen.

Met het vonnis komt een einde aan vier jaar gevangenschap van Knox en Sollecito, maar veel vragen blijven onbeantwoord. Een vervolg van de rechtzaak is waarschijnlijk.

Als gevolg van het vonnis geldt Rudy Guede (24), een immigrant uit Ivoorkust, nu als enige dader. Hij is al definitief tot zestien jaar veroordeeld. Maar in zijn vonnis staat dat hij „medeplichtig” was. Zijn advocaten kunnen vragen om heropening van de zaak, omdat hoofddaders na het vonnis van gisteren ontbreken.

Het Openbaar Ministerie – dat overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak – nam altijd aan dat Meredith slachtoffer was van een uit de hand gelopen met drugs gevoede seksorgie. Amanda en Raffaele zouden haar hebben vastgehouden, terwijl Guede haar seksueel probeerde te misbruiken. Uiteindelijk zou Amanda Meredith met een mes de keel hebben afgesneden. Technisch onderzoek toonde echter aan dat het vermeende moordwapen onvoldoende DNA van het slachtoffer bevatte om als bewijs te gelden.

Amerikaanse media veroordeelden de traagheid en onzorgvuldigheid van het Italiaanse OM en het feit dat jonge mensen zo lang in voorarrest werden gehouden. In Italië weerklinkt die kritiek. De krant Corriere della Sera concludeert dat de „vele vage aanwijzingen die justitie aanvoerde en het ontbreken van hard bewijs de polemieken over het functioneren van justitie in Italië opnieuw zal doen oplaaien”.