Nieuw kabinet van Libië gepresenteerd door raad

Inwoners van Sirte bevinden zich in een „wanhopige situatie”.

Leiders van het overgangsbewind in Libië hebben gisteren een nieuw kabinet gepresenteerd. Als heel Libië is bevrijd zullen het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, en de facto premier Mahmoud Jibril plaatsmaken voor een nieuwe regering.

Volgens volgens Abdul-Jalil zal Libië bevrijd zijn als Gaddafi’s geboortestad Sirte is ingenomen. Maar volgens het Internationale Rode Kruis zijn de inwoners van de Libische stad Sirte in een „wanhopige” situatie. De stad, met Bani Walid een van twee die nog in handen zijn van aanhangers van de afgezette Libische leider Moammar Gaddafi, wordt sinds ruim twee weken belegerd door eenheden van het nieuwe regime. Honderden families zijn er de laatste dagen in geslaagd te vluchten, maar tienduizenden zitten nog vast.

De Nationale overgangsraad meldde een tweedaags staakt-het-vuren te hebben afgekondigd om burgers te helpen ontsnappen. Maar burgers die erin slaagden te vluchten zeiden niets van een bestand te weten en dat de gevechten niet waren gestopt. Gaddafi's aanhangers in Sirte zijn zwaar gewapend. De voormalige rebellen vallen hun posities aan en vliegtuigen van de NAVO bestoken Gaddafi’s stellingen. (AFP, AP)