Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nederlandse VN-ambassadeur in verlegenheid door ‘islamitische aap’

Wilders met een aantal Kamerleden van zijn fractie, waaronder Raymond de Roon (tweede van links). Foto NRC / Roel Rozenburg

De Nederlandse ambassadeur bij de VN is in verlegenheid gekomen door de beruchte uitspraak van PVV-Kamerlid over premier Erdogan als ‘islamitische aap’. Dat schrijft onze diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel vanmiddag in NRC Handelsblad.

De kwestie leidde op 22 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen tot een felle woordenwisseling tussen premier Rutte en PVV-fractieleider Wilders, die elkaar op hoge toon aanspoorden eens normaal te doen. PVV-Kamerlid De Roon had eerder in september gezegd: “De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan.” Minister Rosenthal had zich daarvan een dag later gedistantieerd.

De zaak blijkt ook opgespeeld te hebben tijdens de openingsweek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York Ambassadeur Herman Schaper beschrijft in een dagboek op een speciale VN-website van het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe hij op de avond van 22 september per fiets door Manhattan reed om achtereenvolgens recepties te bezoeken van de Japanse, de Finse en de Turkse delegatie. „Bij de Turken worden ambassadeurs voorgesteld aan premier Erdogan, de eregast”, schrijft Schaper. Wat hij met Erdogan besproken heeft, vertelt Schaper in zijn dagboek niet. Maar wel:

“Ik zonder me af op de wc om te bellen met de woordvoerder van de minister, om mij even bij te praten over de discussie die middag in de Tweede Kamer over de betiteling, door de PVV, van premier Erdogan als een ‘islamitische aap’.”

Ambassadeur Schaper had duidelijk wat uit te leggen op de Turkse receptie in New York. “De Turken nemen het hoog op, en iedere Turk die ik spreek begint erover”, schrijft hij. Om tot slot te verzuchten: “De rest van de avond gelukkig vrij.”

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook namens de diplomatieke vertegenwoordiging in New York de woordvoering doet, is minister Rosenthal bij de Verenigde Naties door zijn ambtgenoot Davutoglu noch door Erdogan over de kwestie aangesproken. Verder wilde het ministerie tegenover NRC Handelsblad niet op de zaak ingaan.

Kwestie laat zien dat Nederland zich internationaal moet verantwoorden voor PVV

De inhoud van het dagboek van Schaper laat zien dat Nederland internationaal iets uit te leggen heeft, licht Juurd Eijsvoogel toe:

“Schaper was bij de Algemene Vergadering van de VN, de diplomatieke hoogmis van het jaar. In plaats van dat hij met de Turkse ambassadeur over bijvoorbeeld zaken doen kan praten, moest hij zich eerst voor deze kwestie verantwoorden. Dit voorbeeld laat zien dat Nederland door de PVV wel degelijk iets heeft uit te leggen in het buitenland.”