Mogelijk minder Nederlandse politietrainers naar Kunduz

Afghaanse politierekruten in de provincie Kunduz. Duitsland en Nederland trainen daar toekomstige agenten. Foto AP / Anja Niedringhaus

Defensie overweegt minder marechaussees naar Kunduz te sturen als de Nederlandse militairen daar in november worden afgelost. Reden is dat er voorlopig onvoldoende politierekruten zijn die zij mogen opleiden. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Het is niet zinvol de marechaussees werkeloos op het Duitse legerkamp in Noord-Afghanistan te laten verblijven. Bekeken wordt ook of een aantal leden van de militaire politie eerder naar huis kan. Dat zeggen bronnen bij defensie in Afghanistan tegen onze verslaggeefster Emilie van Outeren.

Te weinig groepen agenten voldoen aan eisen Nederlandse regering

Het geven van een achtweekse basiscursus aan beginnende politieagenten is onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie. Voor die opleiding zijn twintig marechaussees beschikbaar. Slechts twee van hen staan vooralsnog voor de klas. Er is maar één groep van dertig studenten die voldoet aan de eisen die de Nederlandse regering heeft gesteld, zo bleek bij een bezoek aan de eerste lesdag, afgelopen weekend.

Dat er nu niet meer leerlingen zijn, heeft te maken met het knellende mandaat dat de militairen hebben meegekregen. Zo mogen zij alleen leden van de lokale politie trainen en geen agenten die in andere provincies dan Kunduz aan de slag gaan.

Bijkomend probleem is dat het Duitse trainingskamp waar de opleidingen worden gegeven nog in aanbouw is. Nu is er ruimte voor vier klassen, die merendeels door Duitse politieagenten worden onderwezen.

‘Veel slimmer om minder trainers naar Kunduz te sturen’

“Het zou veel slimmer zijn om naar behoefte trainers te sturen”, zei marechaussee Ron Stobbelaar gisteren in deze krant. “Nu zitten hier mensen voor niets.” Stobbelaar is één van de twee trainers die wel lesgeeft. Zijn collega’s, die de afgelopen weken wel werkten aan de voorbereiding van het lesprogramma, is verteld dat zij mogelijk eerder terug Omdat hun termijn in Kunduz bijna eindigt, rekenen de werkeloze marechaussees daar zelf niet meer op.