Meer beroep op hypotheekgarantie - aantal hypotheekachterstanden verdubbelt

Ondanks de stilstand op de huizenmarkt, doen dit jaar meer mensen een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal leningen met hypotheekgarantie is ten opzichte van vorig jaar met 44 procent gestegen. Dat meldt de NHG vandaag.

Vooral het aantal leningen waarmee mensen hun huizen opknappen is populair volgens de organisatie. Dit aantal liep op tot meer dan 26.000.

‘Aantal hypotheekachterstanden verdubbeld’

Het aantal geregistreerde betalingsachterstanden van leningen met NHG verdubbelt dit jaar tot ongeveer vierduizend. Dat zegt directeur van de NHG Karel Schiffer vandaag in De Telegraaf.

Hij benadrukt in de krant dat betalingsachterstanden pas worden geregistreerd als huizenbezitters al vier maanden niet aan hun verplichtingen voldoen.

“Dan heb je echt een serieus probleem. Na nog eens drie maanden kan tot gedwongen verkoop over worden gegaan.”

Schiffer verwacht dat de helft van de vierduizend gevallen er niet met de bank uitkomt en op straat belandt. Vorig jaar gebeurde dat nog 1340 keer. Toch zou de stijging ‘bescheiden’ zijn als rekening wordt gehouden met de kredietcrisis. De geringe stijging komt volgens de directeur doordat Nederland ‘wereldkampioen veilig lenen’ is.