Kortkolom economie

Winstwaarschuwing van Deutsche Bank

Amsterdam. De Deutsche Bank zegt door de schuldencrisis en de afschrijvingen op Griekse staatsschuld waarschijnlijk niet aan de winstverwachting voor dit jaar te zullen voldoen. De bank deed de winstwaarschuwing vanochtend. Er werd over dit jaar eerder een winst verwacht van 10 miljard euro, maar die zal lager uitvallen. Ook maakte de bank bekend dat er 500 banen zullen verdwijnen bij de afdeling zakenbankieren. Het aandeel Deutsche Bank stond rond het middaguur op 24,16 euro, ruim 6 procent verlies (Novum)

De Jager wil geen onderpand van Grieken

Amsterdam. Nederland moet in ruil voor steun aan Griekenland geen onderpand willen. De overeenkomst is te onaantrekkelijk. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdagochtend gezegd. Maandagavond werden de lidstaten van de Europese Unie het in Luxemburg eens over het onderpand dat Finland vroeg in ruil voor steun aan het kwakkelende Zuid-Europese land. Alle zeventien eurolanden kunnen gebruikmaken van dezelfde deal. (Novum)

Vastgoedcrisis leidt tot meer faillissementen

Amsterdam. De crisis op de vastgoedmarkt zorgt voor een flinke stijging van het aantal faillissementen onder verhuurders, beleggingsfondsen en makelaars. In de eerste drie kwartalen gingen 168 vastgoedbedrijven over de kop, 36 procent meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van faillissementsdossier.nl. De leegstand op de kantorenmarkt is een belangrijke oorzaak. Hierdoor zijn de prijzen gedaald en levert verhuren minder op. „Er is sprake van een slijtageslag”, zegt directeur Hein Bos van Vastgoed Belang, de vereniging voor kleine vastgoedbeleggers. (Novum)

Koersval voor aandeel American Airlines

Amsterdam. De koers van het aandeel AMR, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij American Airlines, is maandagavond met 33 procent in waarde gedaald na geruchten over een faillissement. De maatschappij zou in financiële problemen zitten in verband met de pensionering van een groot aantal piloten. Beleggers maken zich ook zorgen over de stagnerende wereldeconomie, waar de luchtvaartsector heel gevoelig voor is. In reactie op het nieuws over AMR stond ook het aandeel Air France-KLM fors in het rood. (NRC)