Kortkolom buitenland

Dalai lama: geen visum voor Zuid-Afrika

Johannesburg. De dalai lama heeft zijn bezoek aan Zuid-Afrika afgezegd omdat hij niet verwacht dat hij een visum krijgt. Hij was van plan donderdag naar Zuid-Afrika te reizen om de tachtigste verjaardag van ex-aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu bij te wonen. In een verklaring zei de dalai lama dat hij ervan „overtuigd was dan de Zuid-Afrikaanse regering om wat voor reden dan ook het lastig vindt om een visum te verstrekken”. De Zuid-Afrikaanse regering ontkent dat het onder druk van China geen visum verstrekt. Peking beschuldigt de spiritueel leider ervan Tibet te willen afscheiden van China. Oppositiepartijen, academici en kranten in Zuid-Afrika hebben de regering onder druk gezet toch een visum te geven. Sommige kranten trokken afgelopen week een paralel tussen Tibetanen onder Chinese heerschappij en zwarte Zuid-Afrikanen onder het apartheidsregime. (AP)

VS: piraten Somalië krijgen levenslang

Norfolk. Een Amerikaanse rechter heeft twee Somalische piraten gisteren levenslange celstraf opgelegd voor de kaping van een jacht in de Indische Oceaan. Bij de kaping kwamen twee Amerikaanse koppels om het leven. Muhidin Salad Omar en Mahdi Jama Mohamed maakten deel uit van een bende van negentien piraten die het jacht kaapten ten zuiden van Oman, in de hoop losgeld voor de passagiers te krijgen. Tijdens de onderhandelingen op een Amerikaans oorlogsschip brak er een vuurgevecht uit op het jacht, waarbij de koppels omkwamen. De piraten werden opgepakt door Amerikaanse militairen. Twee handlangers van Muhidin en Mahdi kregen in augustus levenslang. Drie andere piraten zijn aangeklaagd voor moord en kunnen de doodstraf krijgen. (Reuters, BBC)

Libië heeft nieuw interim-kabinet

Tripoli. Na weken van onderhandelingen hebben de machthebbers in Libië gisteren een nieuw voorlopig kabinet bekendgemaakt dat nauwelijks verschilt van het vorige. Interim-premier Mahmoud Jebril blijft op zijn post tot de „bevrijding” van Libië, die, zo deelde hij zelf mee, een feit zal zijn zodra de stad Sirte valt. Sirte, geboorteplaats van de afgezette Libische leider Gaddafi, wordt al ruim twee weken door de voormalige rebellen belegerd. Gaddafi’s manschappen hebben ook Bani Walid nog in handen. Na de val van Sirte wordt volgens het plan binnen dertig dagen een nieuwe regering gevormd en worden binnen acht maanden verkiezingen gehouden. (AFP, Reuters)

Explosie Cyprus: president schuldig

Nicosia. De president van Cyprus, Demetris Christófias, draagt de grootste verantwoordelijkheid voor de ontploffing van in beslag genomen Iraanse munitie die 11 juli dertig mensen het leven kostte en een politieke en economische crisis in het Griekse deel van het eiland veroorzaakte. Dat is de conclusie van een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd. Christófias bood zijn verontschuldigingen aan voor de „nalatigheden, fouten en zwakheden tot de tragedie hebben geleid”. Maar hij wees elke persoonlijke verantwoordelijkheid af en weigerde af te treden omdat dat „een periode van instabiliteit” zou brengen. Door de explosie werd de belangrijkste elektriciteitscentrale zwaar beschadigd. (AFP, AP)

Baby van Spaanse kerkmoord overleden

Madrid. Álvaro, de baby die vorige week met een keizersnede uit zijn neergeschoten moeder werd gehaald, is overleden. De vrouw werd donderdag in een kerk in Madrid doodgeschoten door een man, die hierna zelfmoord pleegde. (NRC)