Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘IMF moet helder standpunt innemen na negatief trojka-rapport Griekenland’

Austrian Finance Minister Maria Fekter arrives prior to an ECOFIN council meeting on October 4, 2011 at EU Headquarters in Luxembourg. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Austrian Finance Minister Maria Fekter arrives prior to an ECOFIN council meeting on October 4, 2011 at EU Headquarters in Luxembourg. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN De Oostenrijkse minister Maria Fekter vlak voor de bijeenkomst in Luxemburg. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet een duidelijk standpunt innemen over Griekenland, op het moment dat de trojka van IMF, Europese Centrale Bank (ECB) en Europese Commissie negatief rapporteert over de bezuinigingsvoortgang van het noodlijdende land. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter vandaag voorgesteld. Fekter stelt daarnaast dat een positieve aanbeveling van de trojka een vereiste is voor uitbetaling van het volgende steunpakket aan Griekenland.

“Als deze rapporten niet positief uitvallen, dan verwachten we een duidelijke uitspraak van het IMF, of het nog steeds onderdeel is van het Griekse project - ja of nee.”, sprak Fekter na een bijeenkomst van de ministers van Financiën uit de Europese Unie in Luxemburg. Afgevaardigden van de trojka zijn daar om te beoordelen of Griekenland voldoet aan de bezuinigingsbeloften en de doelen voor de schuldpositie.

Fekter gaf tevens aan dat er nog geen consensus is onder de landen van de eurozone over de vraag of het Europese steunfonds European Financial Stability Facility (EFSF) een bankvergunning moet krijgen. De Oostenrijkse minister zegt dat ze geen voorstander is van te veel aankopen van schuldpapieren van geplaagde landen door het EFSF, omdat ze het fonds niet op die manier in een ‘bad bank’ wil zien veranderen.