Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoera, een verbeterd Wordfeud-woordenboek

Het Nederlandse Wordfeud-woordenboek heeft een update gekregen: goed nieuws voor de vele spelers.
Het Nederlandse Wordfeud-woordenboek heeft een update gekregen: goed nieuws voor de vele spelers.

De Wordfeud-hype is nog altijd niet gaan liggen: miljoenen mensen spelen via de smartphone scrabble tegen elkaar. Goed nieuws voor hen die vaak gefrustreerd raakten wanneer keurig Nederlandse woorden niet geaccepteerd werden: het woordenboek is vernieuwd.

Volgens de makers van het spelletje is de Nederlandse woordenlijst getoetst aan die van OpenTaal en aangevuld met een groot aantal woorden. Bovendien is de woordenlijst gefilterd en opgeschoond, waardoor woorden die eigenlijk niet bestaan maar tot voor kort wel punten opleverden, nu geweerd zouden worden.

Op de eigen site wordt een aantal woorden genoemd die nu door de keuring zouden moeten komen:

Een aantal voorbeelden van woorden die gevormd kunnen worden:
geëerd wordt op het speelbord: geeerd
zee-egel wordt op het speelbord: zeeegel
taxi’s wordt op het speelbord: taxis

Bij Wordfeud daag je een andere speler die het spel op zijn of haar smartphone heeft staan uit voor een spelletje Scrabble. Je legt een woord, waarna je tegenstander daar een notificatie van krijgt. Die heeft vervolgens 72 uur om een woord te leggen - en daar schuilt direct de kracht in: je hoeft het niet direct weer op te pakken, even wachten mag ook. Een spelletje kan zo gemakkelijk een week duren. Ondertussen kan er binnen de applicatie ook gechat worden, voor het sociale element.

Tot voor kort ontstak menig gebruiker echter in woede wanneer de beperkte lijst van 400.000 toegestane woorden onvoldoende bleek. Het woord ‘Nederlands’ mocht, ironisch genoeg, niet. Ook ‘touw’ kon niet, net als ‘gauw’ of ‘lul’. Hopelijk zijn die kleine ergernissen nu weggenomen.

Zelf checken of een woord wordt toegelaten en zo nee, waarom niet, kan hier.