Het iconische blauwe bord van Utrecht Centraal verdwijnt

Het kenmerkende blauwe bord in de hal van Utrecht Centraal. Eind deze maand gaat het verdwijnen.
Het kenmerkende blauwe bord in de hal van Utrecht Centraal. Eind deze maand gaat het verdwijnen. Foto NRC / Peter Zantingh

Het is letterlijk en figuurlijk het uithangbord van Nederlands grootste treinstation: het blauwe informatiebord in de hal, met daarop alle vertrektijden. Maar het gaat verdwijnen en plaatsmaken voor een digitale vervanger.

Het zat er al even aan te komen: de oplettende reiziger had op de perrons van het station al gezien dat de digitale borden die met de analoge, roterende bordjes hadden vervangen. Nu is dus ook de moeder van alle stationsborden aan de beurt om plaats te maken. Een plekje in het Spoorwegmuseum is haar lot na 23 jaar trouwe dienst. Eind deze maand is het zover.

Niet alleen reizigers op Utrecht Centraal kenden het bord, ook op televisie figureerde het ding van 7 bij 4,5 meter regelmatig. Een leeg blauw bord in een overvolle Utrechtse stationshal: dat is het beeld van een met problemen op het spoor worstelend Nederland.

Uiteraard is een tegenbeweging al gestart. De initiatiefnemer zal het geluid van de roterende bordjes en de grappige foutjes erop naar eigen zeggen erg missen. En “we spreken af onder het blauwe bord” zal er niet meer bij zijn, wordt gevreesd. Dat laatste argument neemt de NS op voorhand al weg: het nieuwe digitale bord zal net zo uniek zijn en dezelfde omvang hebben.