PvdA-senator Han Noten bemiddelt in FNV-conflict

Han Noten is aangesteld als verkenner in het FNV-conflict. Foto NRC / Roel Rozenburg

PvdA-senator Han Noten gaat bemiddelen in het conflict binnen vakcentrale FNV. Als verkenner moet Noten gaan onderzoeken hoe het vertrouwen tussen de bonden weer kan worden hersteld.

Vorige maand stemde het FNV in met het pensioenakkoord. De prijs die de vakcentrale ervoor moest betalen was hoog. Bondgenoten en Abvakabo, de twee grootste bonden, stemden tegen het akkoord, waardoor de verhoudingen ernstig verstoord raakten. De twee bonden zegden het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op, omdat zij zich niet meer door haar vertegenwoordigd voelen.

Bondgenoten en Abvakabo eisten een informateur of een verkenner die de problemen binnen de vakcentrale in kaart brengt. Pas daarna zou een ‘commissie van goede diensten’ aan de slag kunnen om de vertrouwenscrisis binnen de vakcentrale op te lossen.

Noten is tevens burgemeester van Dalfsen.