Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Frontorganisatie Tamil Tijgers financiert 21 scholen in Nederland

Tamiljeugd tijdens een religieuze ceremonie in Medan, Noord-Sumatra, Indonesië. AP / Binsar Bakkara

Een frontorganisatie van de Tamil Tijgers, een Sri Lankaanse organisatie die op de Europese lijst van terreurorganisaties staat, financiert in Nederland een netwerk van zeker 21 scholen. Dat staat in een rapport van de Nationale Recherche.

Het rapport is eerder dit jaar aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gestuurd. In mei citeerde NRC Handelsblad al uit het rapport, waarin staat dat frontorganisatie LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) de Nederlandse Tamils “in een ijzeren greep houdt”. In de documenten staat dat Tamils systematisch worden afgeperst. Frontorganisaties van de LTTE hebben volgens de politie subsidies van gemeenten ontvangen. De recherche zegt ook dat er in Nederland “een netwerk is van 21 Tamilscholen waar de gewapende strijd voor een eigen staat wordt verheerlijkt”.

De gewapende strijd wordt in de Nederlandse Tamil-scholen gepropageerd in taal-, dans- en toneellessen. De onderwijscentra staan volgens de NOS in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Breda en Eindhoven.

De Haagse rechtbank heeft op dit moment de strafzaak tegen vijf mannen in behandeling die verdacht worden van geld inzamelden voor de Tamils in Sri Lanka. Het OM eiste vorige week zestien jaar cel tegen hen voor lidmaatschap en het leiding geven aan een “criminele, terroristische organisatie”.

Lees vanmiddag op deze site en in NRC Handelsblad meer nieuws over het Tamil-proces.