Franse feministen willen ‘mademoiselle’ afschaffen

Op Franse formulieren kun je drie vakjes aankruisen: monsieur, madame of mademoiselle. Ofwel: meneer, mevrouw of mejuffrouw. Het laatste is een benaming voor de ongetrouwde vrouw. Dat onderscheid is seksistisch en discriminerend, vinden de vrouwenbewegingen Chiennes de Garde en Osez le féminisme. Historisch zou ‘mademoiselle’ zelfs gelijk staan aan ‘maagd’.

In de Franse krant Le Figaro roepen de feministen op tot een boycot van het vakje ‘mademoiselle’. De campagne, ‘een vakje teveel’, wordt voortgezet op internet. “Een ongetrouwde man noem je toch ook geen ‘mondamoiseau’ of ‘jonge maagd’?”, schrijven ze op hun website. “We willen jullie eraan herinneren dat dit vakje verplicht noch vleiend is. Het is een hardnekkig teken van seksisme.”

Taal is een indicator van ongelijkheid

Het is beleefder om de vrouw ‘madame’ te noemen, zeggen de actiegroepen. Daarmee respecteer je het privéleven van een vrouw. Wie een vrouw dwingt haar huwelijkse staat prijs te geven zou eigenlijk vragen naar haar beschikbaarheid. “Taal is, onder andere, een indicator van de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Het geeft aan dat wij achterlopen in vergelijking met andere landen. Denemarken, de Verenigde Staten en Duitsland hebben deze ‘dubbele beleefdheidsvorm’ op hun formulieren afgeschaft. In Canada is de term ‘miss’ zelfs een belediging!”

Vervang ‘meisjesnaam’ door ‘geboortenaam’

De ‘mademoiselle’ stamt volgens de feministen uit de tijd dat ongetrouwde, volwassen vrouwen nog niet autonoom waren, maar nog onder het gezag van hun vader stonden. Ook de term ‘meisjesnaam’ moet er daarom aan geloven. Immers: mannen en vrouwen kunnen zelf kiezen of ze de naam van hun echtgenoot aannemen. “Vervang meisjesnaam door geboortenaam.”

In Nederland is de ‘mejuffrouw’ vrijwel verdwenen uit het taalgebruik. “De gewone aanschrijf- en aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is mevrouw”, stelt de Nederlandse Taalunie. “Volkomen verouderd en niet meer gangbaar zijn mejuffer en juffer.”

Eerder in deze serie:
Niet de heksenjacht, maar dat Franse gejammer om DSK is pathetisch
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Bevolkingsgroep beledigd? Weet dan wie je moet bellen
Arbeidsethos Nederlandse vrouw onder vuur
Duitse minister: vrouwen komen niet hogerop omdat ze pretstudies volgen