Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Frankrijk en België schieten noodlijdend Dexia mogelijk te hulp’

Het hoofdkantoor van Dexia in Parijs. Foto AFP / Olivier Laban-Mattei

De Franse en Belgische nationale overheden bieden de in moeilijkheden verkerende bank Frans-Belgische bank Dexia mogelijk de helpende hand met nieuwe overheidssteun. Dat zei de Belgische minister van Financien Didier Reynders vanochtend.

Het aandeel van Dexia kelderde vanochtend op de beurs in Brussel met meer dan 30 procent nadat het bestuur van de bank vanochtend in een verklaring meldde structureel gehinderd te worden door een oude portefeuille met beleggingen. Het betreft vooral beleggingen in staatspapier van het noodlijdende Griekenland.

‘Lidstaten moeten klaar staan om in te grijpen’

Minister Reynders zei vanochtend, toen hij op weg was naar een vergadering met de ministers van Financiën van de EU, dat de Belgische en Franse regering de voorstellen van Dexia om uit de problemen te komen moeten bestuderen. Wel zei hij dat België en Frankrijk al “mogelijke stappen” hebben besproken die genomen kunnen worden om de bank te helpen. “Lidstaten moeten klaar staan om in te grijpen als dat nodig is”, aldus Reynders.

Het bestuur van Dexia hield gisteravond een spoedvergadering nadat kredietbeoordelaar Moody’s gedreigd had om de kredietwaardigheid van de bank te verlagen. In reactie dook de aandelenkoers van de zakenbank gisteren al tien procent omlaag.

Dexia heeft voor miljarden aan Griekse staatspapieren

De problemen bij Dexia komen onder meer voort uit de grote portefeuille van beleggingen in Griekse staatsobligaties van de bank. Dexia heeft voor een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan aan staatsobligaties van Griekenland en andere probleemlanden. Beleggers twijfelen aan de liquiditeitspositie van de bank, waardoor het voor Dexia steeds moeilijker wordt om bij andere Europese banken te lenen. Het is daarom dat de Europese Centrale Bank Dexia momenteel al ondersteunt.

Het is opmerkelijk dat Dexia weer in de problemen is gekomen, zegt onze economieredacteur Piet Depuydt:

“Dexia was tijdens de kredietcrisis in 2008 een van de eerste banken die werden gered door kapitaalinjecties van overheden. Drie jaar later hebben ze nog steeds liquiditeitsproblemen. Je kunt je afvragen wat er in die drie jaar dan wezenlijk is veranderd, ook omdat Dexia dit jaar wel voor de Europese bankenstresstest slaagde.”