Fonds Richard Homburg op omvallen

Vastgoedfonds Homburg Invest verkeert in grote problemen. Deze week beslist de rechtbank in Canada of de surseance wordt verlengd.

Homburg tegen Homburg. Een gevecht wat al een tijdje aan de gang is. Winnaar? Tja, moeilijk. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dan Richard Homburg en tegenstander vastgoedfonds Homburg Invest – waarvan hij zelf de oprichter is – allebei behoorlijk groggy in de touwen hangen.

Het fonds Homburg Invest – genoteerd aan de beurs in Amsterdam en in Canada – vroeg begin september in Canada bescherming tegen schuldeisers aan. Homburg Invest vroeg een soort van surseance aan en kreeg het van de rechtbank.

Het vastgoedfonds Homburg Invest heeft vastgoed in Noord-Amerika, Nederland, Duitsland en de Baltische Staten ter waarde van ongeveer 1,7 miljard dollar (1,28 miljard euro). Particulieren kunnen beleggen in dit vastgoed door bijvoorbeeld obligaties te kopen van Homburg Invest, waarop gemiddeld rond de 7 procent rente wordt uitgekeerd. Het principe is simpel. Met het geld dat de beleggers in het fonds steken, wordt vastgoed aangekocht. Met het rendement dat dit vastgoed oplevert, worden investeerders betaald.

Sinds dit jaar verkeert het vastgoedfonds in grote financiële problemen. De waarde van het vastgoed is door de economische situatie verminderd, waardoor het fonds moet afboeken. Ook krijgt het bedrijf minder voor het vastgoed dat verkocht wordt. De schuld is bijna even groot als de bezittingen aan vastgoed.

Maar de echte problemen begonnen dit voorjaar, nadat oprichter, bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Richard Homburg plotseling opstapte als bestuursvoorzitter. Twee maanden later bleek dat de in Zwitserland residerende Homburg een probleem had met de Nederlandse belastingdienst en daardoor ook met de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder verweet Homburg dat hij te weinig informatie gaf over de ingewikkelde structuur.

Begin juni zorgde Homburg voor een nieuwe verrassing door een bod te doen op alle uitstaande aandelen van Homburg Invest. Hij wilde het fonds van de beurs halen en samenvoegen met zijn privébedrijf Homburg Canada Inc. Homburg Invest moest niets van het bod hebben. Tot een echte ruzie kwam het niet omdat Richard Homburg eind augustus plotseling het bod weer introk. De koers van het vastgoedfonds klapte daarna in elkaar.

Een paar dagen later had Richard Homburg weer een nieuwe verrassing voor het naar hem genoemde vastgoedfonds. Hij diende met zijn Homburg Canadian Inc. een claim in van ruim 19 miljoen euro bij Homburg Invest, omdat het vastgoedfonds een managementovereenkomst met zijn privébedrijf had verbroken. Zijn laatste stap? Begin september besloot hij om het stemrecht dat bij zijn aandelen in Homburg Invest hoort, over te dragen aan twee stichtingen. Die stichtingen konden zo met het stemrecht van Richard Homburg, goed voor 66 procent, de belangen van de obligatiehouders gaan behartigen.

Maar daar is weinig van terecht gekomen nadat Homburg Invest begin september bescherming tegen schuldeisers kreeg. Een bewindvoerder is nu aan de macht. Investeerders hoeven de komende tijd niet te rekenen op rentebetalingen op hun obligaties. En dat er geld is om aflopende obligaties af te lossen lijkt helemaal onwaarschijnlijk.