Europese beurzen fors onderuit - koersval Dexia op Brusselse beurs

De beursvloer van Frankfurt, gisteren gefotografeerd. Foto Reuters / Bob Strong

De Europese beurzen zijn de handelsdag van vandaag bijzonder slecht begonnen. De belangrijkste incides stonden een uur na opening tussen de 2 en 4 procent in de min. Bank- en verzekeringsbedrijf Dexia verloor op de beurs in Parijs meer dan 30 procent van zijn waarde.

De AEX opende om negen uur 1,8 procent lager en begon de handelsdag op 270,80 punten. Ook de belangrijke beurzen in Londen, Parijs en Frankrijk begonnen de dag met forse verliezen. Een uur na opening stond de AEX zo’n 2 procent lager. Het verlies op de XETRA-DAX in Frankfurt was inmiddels opgelopen tot meer dan 3 procent.

Het aandeel van de Frans-Belgische bank Dexia ging vanochtend op de beurs in Brussel opnieuw fors onderuit. Nadat Dexia gisteren al tien procent van zijn waarde had verloren, verloor de bank vanochtend meer dan 30 procent van zijn waarde. Het koersverlies volgt op een verklaring van het bestuur van Dexia van vanochtend, waarin het bekend maakte structureel gehinderd te worden door een oude portefeuille met beleggingen. Uit de verklaring blijkt dat het bestuur bereid is om de bank op te splitsen.

De financiële markten maken zich ernstig zorgen over de aanhoudende problemen rond de Griekse overheidsfinanciën. De Grieken lieten zondag weten hun begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en volgend jaar niet te halen. Gisteren leden de beurzen ook al verliezen door de zorgen over Griekenland.