Drie muzikanten tegelijk

pop-cd

Girls. Father, Son, Holy Ghost ****

Toen Girls twee jaar geleden debuteerde met het weergaloze Album, met daarop in ruis en slechte geluidstechniek verstopte muziekparels, was niet te voorzien dat voorman Christopher Owens meer in zijn mars had dan lui klinkende lo-fi. Maar op het nieuwe Father, Son, Holy Ghost klinkt de zanger/gitarist uit San Francisco als drie muzikanten tegelijk. Een die nog altijd languissante tearjerkers speelt (‘Vomit’, ‘My Ma’), een die vrolijke nummers schrijft (‘Magic’) en een die van ouderwetse hardrock houdt (de bluessolo’s in ‘Die’).

Dat maakt Father, Son, Holy Ghost tot een verrassende en soms verwarrende ervaring. Maar welke stijl de liedjes ook hebben, ieder nummer is een prachtig opgebouwde popsong. Soms zijn de nummers zelfs beter dan de uitvoering; in ‘Magic’ blijft Owens’ schor slepende stem achter bij dit opgewekte deuntje, inclusief ‘la-la-la’ zingende achtergrondzangeressen. Christopher Owens heeft op de nieuwe cd gezorgd voor een evenwichtiger geluidsbeeld, waarin bovendien soms kolkende gospelstemmen opduiken. Maar de minder rafelige klank doet niet af aan de nog altijd rafelige emoties.

HESTER CARVALHO

Girls staat op 16 nov. in OT301 in Amsterdam. www.ot301.nl