Dood ideoloog Al-Qaeda Awlaki verdeelt de VS

Volgens voormalig vicepresident Cheney moet Obama de regering-Bush zijn excuses aanbieden.

Dat het Barack Obama gelukt was de Amerikaans-Jemenitische Anwar al-Awlaki te laten doden, vond voormalig vicepresident Dick Cheney een compliment waard. Maar het was een venijnig compliment. Het was, zei hij zondag, nu tijd voor de president om zijn excuses aan te bieden. „Niet alleen aan mij, maar aan de hele regering-Bush.”

Obama had, zo vindt Cheney, precies in de geest van de voormalige Republikeinse regering gehandeld door Awlaki te liquideren. Maar het waren acties als deze waar Obama zich als presidentskandidaat van distantieerde. Cheney: „Nu moet hij zeggen dat hij het niet bij het rechte eind had.”

De Amerikaanse raket die vrijdag in Jemen een einde maakte aan het leven van Awlaki, heeft dit weekeinde veel debat losgemaakt in de VS. Awlaki, ideoloog van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, was Amerikaans staatsburger. Hij werd op last van zijn eigen regering gedood zonder formele aanklacht en op basis van strikt geheim gehouden informatie.

President Obama tekende vorig jaar, gesteund door het Congres, Awlaki’s doodvonnis door de CIA toestemming te geven hem te liquideren. Tegen Awlaki is volgens de veiligheidsdiensten genoeg bewijs dat hij een drijvende kracht was achter de moordpartij in Fort Hood in 2009, en enkele mislukte terreuraanslagen. Zowel spiritueel als operationeel had Awlaki, althans volgens de Amerikanen, een beslissende rol gespeeld.

De kritiek komt met name van burgerrechtenorganisaties als de American Civil Liberties Union (ACLU). Volgens deze organisatie moet het bewijs dat Awlaki inderdaad een drijvende kracht achter terrorisme was, openbaar gemaakt worden. In Obama’s Democratische Partij klinkt ook kritiek, met name over het uitblijven van details. (NRC)