Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Desmond Tutu furieus over uitblijven visum Dalai Lama

South African Nobel Prize Laureate, Archbishop Desmond Tutu addresses media representatives after the Dalai Lama announced that he will not travel to South Africa, to attend Archbishop Tutu's 80th birthday party, on October 4, 2011 in Cape Town. Archbishop Desmond Tutu said his government was worse than the apartheid regime for dithering over a visa for the Dalai Lama, who cancelled his trip to South Africa because of the row. RODGER BOSCH/AFP
South African Nobel Prize Laureate, Archbishop Desmond Tutu addresses media representatives after the Dalai Lama announced that he will not travel to South Africa, to attend Archbishop Tutu's 80th birthday party, on October 4, 2011 in Cape Town. Archbishop Desmond Tutu said his government was worse than the apartheid regime for dithering over a visa for the Dalai Lama, who cancelled his trip to South Africa because of the row. RODGER BOSCH/AFP Aartsbisschop Desmond Tutu spreekt de media toe na het bericht dat de Dalai Lama zijn reis naar Zuid-Afrika annuleert. Foto AFP / Rodger Bosch

Desmond Tutu heeft felle kritiek geleverd op het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de regerende partij in Zuid-Afrika. Die zou zich vanwege de wijze waarop de afgifte van een visum voor de Dalai Lama is verlopen, “slechter gedragen dan het apartheidsregime”.

Die woorden sprak de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop vandaag in een televisietoespraak in reactie op het uitblijven van een visum voor de Dalai Lama, die daardoor zijn geplande bezoek aan Zuid-Afrika moest annuleren. De Dalai Lama was door Tutu uitgenodigd om zijn 80e verjaardag bij te wonen.

De regering zou in zijn ogen onder druk van China hebben teruggedeinsd om het visum af te geven. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van buitenlandse zaken ontkent dit.