Denen voeren vettax in

De schappen met boter, kaas, hamburgers, pizza’s en andere vette producten in Deense supermarkten zijn weer bijgevuld. Dit weekeinde, vlak voor de introductie van een vetbelasting, waren ze bijna leeg. Denen hebben nog gauw het nodige vet ingeslagen voordat ze 16 kronen (2,15 euro) per kilo verzadigd vet extra moeten gaan betalen.

Er zijn steeds meer landen die zich zorgen maken over de gezondheid van hun burgers. Met financiële prikkels proberen ze de verkoop van ongezond voedsel te ontmoedigen. Maar de Denen zeggen dat zij de eersten zijn die dat zo consequent doen. In Hongarije bijvoorbeeld werd vorige maand een ‘hamburgerbelasting’ ingevoerd, die weliswaar chips, te zoute producten en zoete drankjes zwaarder belast, maar juist de vette lokale worsten uitsluit.

Denemarken heeft, net als Zwitserland en Oostenrijk, eerder al de veel schadelijker transvetten verboden. Roemenië en Finland overwegen eveneens een vetbelasting in te voeren. Ook in Nederland wordt er wel over gesproken, maar er is geen meerderheid voor het idee.

De Deense autoriteiten zeggen dat het hen niet speciaal te doen is om obesitas. Volgens de OESO kampt 13,4 procent van de Denen met vetzucht, dat is minder dan het Europese gemiddelde (15,5 procent). Het doel is om in de komende tien jaar de levensverwachting van de Denen, die met 79 jaar juist onder het Europese gemiddelde ligt, met drie jaar te verhogen.