De Ranitz voorzitter van Kunsten '92

Jet de Ranitz is door het bestuur van belangenvereniging Kunsten ’92 voorgedragen als voorzitter. Zij volgt Ad ’s-Gravesande op, wiens termijn er na zes jaar op zit. De leden van Kunsten ’92 – 435 cultuurinstellingen – moeten de benoeming op 8 november nog goedkeuren. De benoeming gaat in op 1 december.

De Ranitz (1970) is sinds 1 april voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarvoor was zij zakelijk directeur van het Nederlands Danstheater. Zij is een geschikte voorzitter van Kunsten ’92, zegt algemeen secretaris Marianne Versteegh, omdat ze „goed bekend is met de sector en er verschillende soorten bestuursfuncties heeft”.

Als vicevoorzitter van de Commissie Cultuurprofijt (2007-2008) en lid van de Adviescommissie Inkomstennorm Cultuur (2009) bracht De Ranitz advies uit aan de minister voor Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Ze is nu onder andere lid van de raad van toezicht van het Institut Néerlandais in Parijs en van De Club van 2028 van NOC-NSF.

Kunsten ’92 speelt een belangrijke rol in de discussie over kunst en cultuur. Zo organiseert de belangenvereniging jaarlijks het Paradisodebat, ter afsluiting van de Uitmarkt in Amsterdam, dat de politieke opening van het culturele seizoen markeert. Verder coördineerde de vereniging protesten tegen de kunstbezuinigingen en adviseert zij haar leden hoe om te gaan met de gevolgen ervan.

Naast een nieuwe voorzitter worden als nieuwe bestuursleden voorgedragen Ann Demeester, directeur van kunstinstelling de Appel, Lennart van der Meulen, directeur VPRO, en Karel Loeff, directeur Bond Heemschut.