De Jager: Nederland zit niet te wachten op onderpanddeal

Belgian Finance minister Didier Reynders(L) speaks with his Dutch counterpart Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager prior to an Eurogroup council meeting on October 3, 20101 at EU Headquarters in Luxembourg. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Belgian Finance minister Didier Reynders(L) speaks with his Dutch counterpart Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager prior to an Eurogroup council meeting on October 3, 20101 at EU Headquarters in Luxembourg. AFP PHOTO / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Minister De Jager met zijn Belgische evenknie Didier Reynders (L) gisteravond in Luxemburg. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Het akkoord dat gisteravond is gesloten over het Finse onderpand in ruil voor het verstrekken van leningen aan Griekenland is onaantrekkelijk voor Nederland. Dat zei minister Jan Kees de Jager vanochtend voorafgaand aan de vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie.

Alle zeventien landen hebben de deal aangeboden gekregen, vertelt De Jager op Radio 1.

“Iedereen kan ervoor kiezen. Maar die deal is zo gemaakt, dat het eigenlijk voor niemand aantrekkelijk is en dat alleen Finland ervoor zal kiezen.”

“Wij krijgen het aangeboden, maar nee, liever niet. Op zo’n deal zitten we niet te wachten.”

De Jager legt het akkoord binnenkort voor aan de Tweede Kamer, maar verwacht niet dat er met de deal wordt ingestemd. Hij zal dat ook afraden.

De overeenkomst tussen Griekenland en Finland over een onderpand zorgde voor ophef in de eurozone. Meer landen wilden aanspraak maken op een zelfde afspraak om zodoende de risico’s te verlagen voor hun bijdrage aan de Griekse noodsteun. Het akkoord dat gisteren is gesloten vormt een antwoord op die eis.

De Jager wil nog niet speculeren over wat er gebeurt wanneer het Griekenland niet lukt om de gewenste bezuinigingen door te voeren. De trojka van de EU, het IMF en de ECB hebben de besprekingen met het land nog niet afgerond.