De iPhone 5 als persoonlijke slaaf

Dit weekend was ik met een paar vrienden aan het eten, waar iemand verlekkerd verzuchtte: „Jongens, de iPhone 5 komt eraan. Wisten jullie dat er een hologramfunctie komt, zodat het beeld als het ware uit het scherm opstijgt? En dat er een laser toetsenbord op zit, dat de toetsen op de tafel projecteert, waarna je er op kan typen?” Dit nieuws zorgde voornamelijk voor ongeloof: niemand kon zich voorstellen dat het technisch mogelijk was om een functioneel toetsenbord op een tafel te projecteren. Waarna er een lange discussie volgde, vol argumenten als ‘een goede receptor’ en ‘lange afstandsverbinding LGTC toepassingen’, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het wél kon. Toch geloofde nog steeds niemand dat de iPhone 5 het zou hebben. De teleurgestelde vriend voegde nog toe dat hij er echt een filmpje van had gezien, maar het mocht niet baten.

Inmiddels heb ik het filmpje ook gezien, net als vijftien andere filmpjes die beweren ontmaskerende iPhone 5 voorproefjes te geven. Onder ieder staat een lange lijst commentaren, die meestal neerkomen op: „Het beeld geeft geen reflectie, het is niet goed per frame getrokken met de after-effects, ik zie het green screen, de homeknop wordt nog niet eens aangeraakt of de browser sluit al af - té makkelijk dit.”

De komst van de iPhone 5 doet op het internet vermoeden dat het niet gaat om een telefoon, maar om een nieuwe editie van de Tien Geboden. Door in hoopvolle afwachting hevig te speculeren en de hoaxes te ontmaskeren, kan iedereen laten zien hoe dicht hij bij de schepper staat – leer hen Apple kennen, zij weten heus wel wat er gaat gebeuren.

Van de vele geruchten vond ik eigenlijk maar weinig opties echt bekoorlijk. Een 3D-scherm, een licht gebogen ontwerp, een uitschuifbaar toetsenbord, een metalen achterkant en een op een MacAir geïnspireerde rankheid – blij constateerde ik dat ik dit keer prima bij mijn vadsige, goed werkende 2D versie kon blijven.

Tot ik hoorde over het gerucht dat de internetorakels de meeste kans geven: de Assistant-applicatie. Een stemgestuurde functie waarmee je je telefoon gesproken opdrachten kan geven, zoals: ‘Zet op dinsdag mijn nunchaku-les voor gevorderden in mijn agenda’ en ‘Bel even Aart Staartjes voor een lunchafspraak, wil je?’ Dit lijkt me absoluut geweldig. Stemherkenning heeft altijd zo slecht gewerkt dat het gebruik voornamelijk deed denken aan iemand die een stoute hond toespreekt (“Hénry! Hénry! Nou, kom op, Hénry!”). Maar een telefoon die mijn persoonlijke slaaf is, die ik nonchalant kan toespreken en die me vervolgens een charmant ‘Natuurlijk, mevrouw,’ toefluistert, lijkt me heerlijk.

Vandaag maakt Apple de nieuwe iPhone plannen bekend. En weet ik of ze er weer in geslaagd zijn mij naar iets te doen verlangen.

Renske de Greef