Conny Stuart, wie is dat?

Nederland, 3 februari 2011 Anne van Rijn, cabertier, zangeres Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, 3 februari 2011 Anne van Rijn, cabertier, zangeres Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

cabaret

Conny Who? door Anne van Rijn ***

Tournee t/m 21/1, bunkertheaterzaken.nl

Anne van Rijn is 33, zegt ze. Maar ze wil zich spiegelen aan Conny Stuart, de vorig jaar gestorven comédienne van de generaties voor haar. De jonge vrouw, die de indruk wekt een rommelig bestaan te leiden, plaatst zichzelf tegenover de diva die op het podium een toonbeeld van discipline was. Erg diep gaat dat zelfonderzoek verder niet, maar het verschaft haar wel een mooi kader om veel liedjes te zingen die ooit door Conny Stuart werden vertolkt in cabaretprogramma’s en musicals – allemaal van Annie M.G. Schmidt en bijna allemaal op muziek van Harry Bannink.

Conny Who?, fantasievol geregisseerd door Wil van der Meer, is een verfijnd mozaïek van eigen overpeinzingen, uitspraken van Conny Stuart en liedjes geworden, waarin de drie muzikanten (piano, contrabas, trompet) niet alleen sereen begeleiden, maar ook figureren als de mannen in Stuarts leven. Zelf heeft Anne van Rijn, die doorgaans de helft van het cabaretduo Dames voor na Vieren is, net niet alle finesses van haar grote voorbeeld, maar wel het interpretatietalent dat deze teksten opnieuw tot leven brengt. Zodat dit geen liedjes van vroeger meer zijn, maar van nu.

Henk van Gelder