Commissaris Cruijff heeft vertrouwen in Janssen

Theo Janssen is niet ineens een slechte speler. Dat zei Johan Cruijff gisteren tijdens een presentatie van het kinderboek Cruijffie in Amsterdam.

„Het is wat mij betreft geen discussie en zeker geen gebrek aan zijn kwaliteiten”, zei Ajax-commissaris Cruijff over Janssen, die vorig seizoen bij Twente de Gouden Schoen voor beste voetballer van de eredivisie won. Sinds zijn transfer naar Ajax is er kritiek op het spel van dertigjarige middenvelder.

Volgens Cruijff zijn er meerdere zaken die spelen rondom Janssen. „Als het een enkel iets is, dan los je dat ene op en dan is het hele probleem opgelost.” Janssen is volgens de voormalige nummer veertien een „uitstekende speler”. Cruijff: „Hij heeft enorme positieve kwaliteiten, maar zoals iedereen heeft hij ook negatieve kwaliteiten. Dus als hij terugverdedigend minder is, dan moet je hem meer in zijn rug dekken”, zo ventileerde hij een Cruijffiaanse wijsheid.

De mogelijkheid dat zijn oude voetbalvriend Marco van Basten directeur voetbalzaken wordt – zondag lekte uit dat de voormalige spits en trainer van Ajax kandidaat is om technisch directeur te worden – is volgens Cruijff aanwezig. „We zien wel wat er gebeurt”, aldus de commissaris die zich in die functie niet in het openbaar mag uitlaten over bestuurstechnische zaken.

Cruijff waarschuwt dat de functie van technisch directeur niet de makkelijkste zal zijn. „Zeker het eerste jaar zal het helemaal geen prettige stek zijn. Maar goed, we doen het niet alleen, ofschoon iedereen een andere titel heeft. We zijn met zijn allen gewoon verantwoordelijk”, aldus de commissaris van Ajax.