Cohen: ik ga met kritiek Ploumen aan de slag

Foto NRC / Roel Rozenburg

PvdA-leider Job Cohen neemt de kritiek van vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen ter harte en zegt ermee aan de slag te gaan. Dat zegt hij tegen de NOS in reactie op de uitspraken van Ploumen in een interview met de Volkskrant.

Volgens Ploumen wordt Cohen te veel ‘meegesleurd in de Haagse dynamiek’. Hij zou een veel grotere rol in zijn partij moeten spelen.

“Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uithaalt. Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.” - Ploumen

Daarnaast is het volgens Ploumen niet gezegd dat Cohen automatisch de lijsttrekker is bij de volgende Kamerverkiezingen.

Cohen ziet het als de taak van de partijvoorzitter om kritisch te zijn als dat nodig is.

“Daar is ze niet de eerste in en ze zal ook zeker niet de laatste zijn.”

Cohen: het gaat niet goed genoeg

Cohen deelt de zorgen van Ploumen dat het niet goed genoeg gaat met de partij, zo meldt de NOS. Hij ondersteunt het initiatief van zes afdelingen om te praten over partijvernieuwing.

Ploumen kondigde haar vertrek gisteravond onverwacht aan. Ze wil dat een nieuwe voorzitter zich ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees parlement kan inwerken.

Peper: partij functioneert nauwelijks meer als politieke vereniging

PvdA-coryfee Bram Peper zei vanochtend eveneens dat het “niet goed” gaat met de partij. In het Radio 1-programma Goedemorgen Nederland zei hij:

“Een paar afdelingen zijn weer wat begonnen, maar de partij functioneert nauwelijks meer als een politieke vereniging.”

Over het publieke optreden van Ploumen is Peper kritisch.

“Er is meer uit te halen dan zij heeft gedaan.”

Hij vindt het vreemd dat Ploumen “met zo’n grote schreeuw afscheid neemt”. Volgens hem kan ze beter direct vertrekken.

‘PvdA is partij in stasis’

Onze redacteuren Mark Kranenburg en Derk Stokmans in een analyse over de PvdA:

“Wat buitenstaanders nu vooral zien is een partij in stasis. Het is een raadsel dat de PvdA tegenover dit kabinet niet meer zichtbare energie ontwikkelt. De VVD is principieel tegen de sociaal-democratie, CDA-leider Maxime Verhagen voelt een persoonlijke antipathie voor PvdA’ers, en als gedoger Geert Wilders en zijn mede-PVV’ers aan de PvdA denken, wordt het ze rood voor de ogen. In het regeerakkoord zitten de nodige elementen de PvdA om het hartgrondig mee oneens te zijn. Maar net niet voldoende om ‘all-out’ te gaan.

Het cruciale probleem voor de PvdA is dan ook dat de bestuurderspartij de oppositiepartij in de weg zit. Binnen de Nederlandse verhoudingen is de oppositieperiode voor een partij die voordien in de regering heeft gezeten hét moment om het eigen profiel op te poetsen.”


Vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de onrust binnen de PvdA