Chris Christie geen presidentskandidaat - ‘armoe troef bij de Republikeinen’

Chris Christie op een persmoment, eind september. Vanavond maakte hij bekend niet namens de Republikeinen president te willen worden.
Chris Christie op een persmoment, eind september. Vanavond maakte hij bekend niet namens de Republikeinen president te willen worden. Foto AP / Jae C. Hong

De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, gaat zich niet mengen in de race om het presidentskandidaatschap namens de Republikeinen. Dat zei hij zojuist op een persconferentie. “Dit is niet mijn moment.”

Christie zei dat hij door velen was gevraagd of hij mee wilde doen om het presidentsschap, iets wat hem vereerde en weer aan het denken zette. Maar hij heeft naar eigen zeggen te veel passie voor zijn werk als gouverneur en “de risico’s zijn te groot.” Zijn toewijding aan New Jersey heeft voorrang gekregen, zei hij. “Jullie zitten dus nog even met mij opgescheept.”

Van Christie werd, mocht hij wel ‘ja’ gezegd hebben tegen een kandidatuur, veel verwacht, zegt onze correspondent Guus Valk:

“Hij was in dit veld van kandidaten zeker een kanshebber geweest. Hij heeft veel aanhang onder prominenten, die vooral uit onvrede met de rest graag hadden gezien dat hij zichzelf naar voren schoof.”

In de race om het Republikeins presidentsschap, waaruit uiterlijk in augustus 2012 bekend wordt wie het zal opnemen tegen Obama, zijn Mitt Romney, Rick Perry en Michele Bachmann de meest serieuze kandidaten. Valk legt uit waarom het “armoe troef” is met dit rijtje:

“Romney lijkt de meest serieuze kandidaat, maar er gaat weinig van hem uit. De campagne van Rick Perry valt tegen en voor Bachmann lijkt het een gelopen zaak, die is echt weggezakt. Een eerder kansloos geachte kandidaat als Herman Cain stijgt nu in de peilingen, maar vooral omdat hij een nieuw gezicht is.”

Toch lijkt de kandidatenlijst hiermee wel vastgesteld. De enige mogelijke Republikeinse kandidaat waar het wachten nog op is, is Sarah Palin. Valk ziet het echter niet meer gebeuren:

“Die heeft te lang afgewacht. In januari beginnen de voorverkiezingen en het is nu oktober, dus in de tussentijd zul je je complete campagne en de financiering ervan rond moeten krijgen. Voor Palin, maar ook voor andere eventuele nieuwe kandidaten, geldt dat het eigenlijk al te laat is. We zullen het hoogstwaarschijnlijk met dit rijtje moeten doen.”